Vestas fyrer 3000

Vestas-topchef Ditlev Engel har fundet den store sparekniv frem. 3000 stillinger nedlægges, oplyser koncernen i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. (Opdateret 09.00)

Foto: DAVID GRAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas-regnskabet for årets tredje kvartal blev lige præcis så dramatisk som ventet.

Midt i en historisk stor tillidskrise mellem Vestas og aktiemarkedet er Vestas-topchef Ditlev Engel nu tvunget til at finde den store sparekniv frem.

Vindmøllekoncernen overraskede positivt med resultaterne for årets tredje kvartal, men til gengæld betyder en massiv overkapacitet nu fyringer og fabrikslukninger.

Især Danmark bliver hårdt ramt i spareplanen, og derfor har Ditlev Engel rykket den traditionelle præsentation af regnskabet fra New York til København.

Læs også: Her rammer den næste fyringsbølge

På to pressemøder senere i dag vil topchefen præsentere resultaterne og nedskæringerne. I alt nedlægger Vestas 3000 stillinger, hvilket samlet vil koste op mod 1,2 mia. kr. i engangsomkostninger.

"Markedsvæksten i Europa vil i 2011 ikke nå Vestas' forventning, hvorfor Vestas ser sig nødsaget til at tilpasse kapaciteten i Europa. For at sikre den mest effektive produktion har Vestas besluttet at indlede forhandlinger med de relevante parter vedrørende lukning af en række fabrikker - primært i Danmark, hvor omkostningerne er højest. En række administrative funktioner på flere danske og udenlandske lokationer vil ligeledes blive tilpasset," forklarer Ditlev Engel i regnskabet.

Justeret for engangsbeløbet på op mod 1,2 mia. kr. fastholder Vestas-ledelsen de finansielle mål for 2010.

"For 2011, hvor markedsusikkerheden og konkurrencen er uændret stor, ventes indgangen af faste og ubetingede ordrer at blive 7.000-8.000 MW. Aktivitetsniveauet målt i producerede og afskibede MW ventes at blive omkring 6.000 MW. Frit cash flow forventes at blive positivt i 2011 efter investeringer på i alt 650 mio. euro," skriver Vestas-ledelsen.