Investorer sender Vestas-aktie i minus

Vestas afleverede et regnskab for tredje kvartal der var klart bedre end forventet, men helt usædvanligt vil vindmølleproducenten ikke komme med klare forventninger til udviklingen i 2011. Det har vendt en kraftig stigning til fald. (Opdateret kl. 9.48)

Foto: JASPER CARLBERG / DONG /HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas har offentliggjort et regnskab for tredje kvartal, der er bedre end analytikerne havde forventet, og har samtidig meddelt, at der vil blive fyret op til 3.000 medarbejdere. Men helt usædvanligt vil vindmølleproducenten først til februar melde forventningerne for 2011 ud.


Vestas aktien lagde ud med at stige med op til 17,50 kr., eller 8,8 pct., til kurs 217,50 kr., men kl. 9.48 havde aktien tabt 90 øre, eller 0,5 pct., i forhold til gårsdagens slutkurs på 200 kr.

Det på trods af, at omsætningen for tredje kvartal var lidt bedre end forventet, og at indtjeningen for perioden fra begyndelsen af juni til udgangen af september var klart bedre end analytikerne havde forventet.

Blog: Får Vestas’ fyringer af 3.000 alvoren til at slå igennem?
Den meget blandede reaktion skyldes formentlig primært, at Vestas med hensyn til udviklingen i 2011 kun har meldt ud, at man forventer at afskibe vindmøller i 2011 med en kapacitet på ca. 6 gigawatt. Men en egentlig udmelding om forventninger til omsætningen, og ikke mindst indtjeningen, vil først blive offentliggjort i forbindelse med årsregnskabet, der offentliggøres til februar næste år.

Usædvanlig mangel på udmeldinger

Det er usædvanligt, for Vestas har hidtil haft en ganske fast praksis med at melde forventninger til det kommende år ud i forbindelse med offentliggørelse af regnskabet for tredje kvartal.

"I forventningerne for næste år skriver selskabet, at man forventer a producere og levere 6 gigawatt, hvilket indikerer en omsætning på ca. 6 milliarder euro, plus servicekontrakter for ca. 500 mio. euro, eller i altt 6,5 milliarder euro, hvilket svarer til vores forventninger. Men der er ingen kommentarer på marginerne, hvilket formentlig vil blive læst negativt af mange," skriver storbanken Barclays Capital i en kommentar, der fortsætter:

Forventninger skal nok ned

"Koncensus var på en omsætning (i 2011, red.) på 7,3 milliarder euro, og en margin på ca. 9 pct. Vi forventer nedjusteringer på ca. 10 pct. på baggrund af udmeldingerne. Men selskabet har forsøgt at forsikre markedet om at man har en stærk balance, forventer en stærk ordreindgang ænste år på 7 til 8 gigawatt og at Vestas forventer frie pengestrømme efter investeringer på ca. 650 mio. euro," skriver Barclays, der har en neutral anbefaling på Vestas og et kursmål på 175 kr.