Vestager: Ved en fusion var mobilpriserne steget endnu mere

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager fortryder ikke, at hun spændte ben for fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark, selv om priserne nu stiger. Men prisstigningerne giver mulighed for, at nye rebeller kan trænge ind og genoptage den mobilkrig, som er taget noget af det seneste år, mener analytiker.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager er overbesvist om, at stigende priser på mobilmarkedet på sigt vil føre til, at nye aktører melder sig på markedet. Foto: Francois Lenoir/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var det helt rigtige at standse fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark – ellers ville de prisstigninger, som danskerne nu oplever på mobilabonnementerne i kølvandet på det aflyste ægteskab, have været endnu større.

Det siger EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som var dage fra at forbyde fusionen, inden Telia og Telenor – begge blandt verdens ti største mobilselskaber – selv afblæste den, fordi de med skrappe EU-krav ikke længere så mulighed for at få en fornuftig forretning ud af det.

»TDC var først til at sætte priserne op bagefter. Så der var noget om det, da vores analyse sagde, at priserne risikerede at stige. Mindre konkurrence, hvor TDC og det nye fusionerede Telia/Telenor ville sidde på omkring 80 procent af det danske mobilmarked, ville med meget stor sandsynlighed føre til prisstigninger. Nu kan man jo se, at bare med den konkurrence, som vi nu har i Danmark, får man prisstigninger. Hvis prisstigninger er nødvendige i dette marked, kunne de være blevet endnu større, hvis der var mindre konkurrence,« siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Føler du ikke, at den begrundelse, som du gav, og som spændte ben for fusionen, er forkert, når priserne nu alligevel stiger?

»Nej, tværtimod. Vi føler os bekræftet i, at når nu priserne stiger, uden at konkurrencen er blevet mindre, så havde risikoen for, at de ville stige med mindre konkurrence, været endnu større.«

Så det er det mindste af to onder?

»Så ganske afgjort,« siger Margrethe Vestager.

Godt for kunderne med stort udbud

Hun kalder det danske mobilmarked for »et særdeles modent og meget, meget konkurrencepræget marked«.

»Det er en kæmpe fordel for danske forbrugere, at der er så stort et udvalg med endog særdeles billige abonnementer i den ene ende og abonnementer med det hele til en helt anden pris i den anden ende. Det er et godt marked at være forbruger på, så man kan finde et produkt, der svarer til ens behov,« siger hun.

Telenor og Telia, der er nummer to og tre i Danmark efter TDC, afblæste fusionen 11. september. Her spåede alle danske og internationale analytikere af telemarkedet, at priserne ville stige efter mere end et årtis udmarvende mobilkrig, som har kostet selskaberne milliarder af kroner.

TDC var først med at fjerne det billigste abonnement. Siden fulgte Telia, Telenor og »3« efter, og 1. december forsvandt endnu engang det billigste i hele TDC-koncernen, så nye kunder nu skal betale mindst 119 kroner om måneden. Dertil kommer, at TDC hæver alle sine andre abonnementspriser hos nuværende kunder ved årsskiftet.

Pres på TDC er kærkommen gave

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der følger telemarkedet tæt, er ikke ubestridt enig i Margrethe Vestagers analyse af den nye situation.

»Hun kan godt have en pointe, men sagen kan ses fra to sider. Med et duopol – TDC og Telia/Telenor – er det selvfølgelig nemmere ikke direkte at koordinere prisstigninger men at blive enige om dem uden at tale med hinanden. Men jeg har stadig det synspunkt, at når man ikke tillader, at markedet i Danmark konsolideres, så giver man ikke aktørerne ret mange andre muligheder for at konkurrere end prisen,« siger han til Berlingske.

Derfor skal Telia og Telenor føle sig heldige, at TDCs indtjening er så presset, at giganten er nødt til at sætte priserne op.

»Det er en ekstremt kærkommen gave oven på den kuldsejlede fusion, at markedslederen (TDC sidder på omkring 40 procent af det danske mobilmarked, red.) er i så presset en situation. Den ændring, som konkurrencedynamikken er kommet i, er for mig at se mere et billede på, at TDC er presset og tvunget til at reagere, end at »sådan måtte det unægteligt gå«. For vi får aldrig svaret på, om det var endt sådan i Danmark,« siger Morten Imsgard.

Margrethe Vestager mener, at forhandlingerne med Telia og Telenor om at give indrømmelser i form at bl.a. frasalg af Telenors lavprisselskab Bibob og et krav om at give plads på Telias og Telenors fælles mobilnet i Danmark, tegnede lovende.

»I anden omgang nåede vi faktisk nogle skridt, der kunne begynde at ligne noget. Det er bare krævende at komme ind på det danske marked som ny spiller med det konkurrerende bid, som skal til i forhold til de særdeles veletablerede. Det er en meget, meget stor opgave. Men det fine ved det danske marked er, at man med aftaler om at dele netværk allerede høster nogle meget fine effektiviseringsgevinster uden at ofre konkurrencen i detailleddet. Det er både til stor gavn for kunderne og for de virksomheder (Telia og Telenor, red.), som deler nettet. Så en stor del af den effektivitet, som man kunne opnå ved en fusion, er allerede høstet,« siger EU-kommissæren.

Fortsat fælles mobilnet

Telia og Telenor fortsætter med at have fælles mobilnet i Danmark trods den afblæste fusion. De to ejer hver halvdelen af selskabet TT-Netværket, som står for det landsdækkende mobilnet.

»Den tror jeg ikke, at de skandinaviske partnere køber. Selvfølgelig er der en synergieffekt ved at lægge nettene sammen, men Telia og Telenor har stadig hver især alle nødvendige supportfunktioner, kundeservice, markedsføring m.m. Det havde set bedre ud økonomisk med en fælles kundebase,« siger Morten Imsgard fra Sydbank.

Han understreger dog, at der er en naturlig grænse for, hvor længe priserne kan blive ved med at stige i Danmark.

»Hver gang, TDC og de øvrige store spillere hæver priserne, åbner de en boldbane for nye aktører, der vil ind og drille de store. TDC kan ikke vinde alle slag og er nødt til at vælge sine kampe med omtanke. Lige nu står man sig bedst ved prisstigninger men åbner så en fløj for nye rebeller, ligesom det er sket på bredbåndsmarkedet. Sådanne selskaber opstår, så snart der er muligheder, og det vil kunne ske igen på mobilmarkedet. Hvis de store spillere bliver lidt for magelige, vil der med garanti dukke nye spillere op,« siger Morten Imsgard med reference til den blodige og dyre mobilkrig.

Højere priser = flere investeringer?

Margrethe Vestager ser også positive følger af prisstigningerne, nemlig muligheden for at de gennem mange år faldende investeringer i udbygning af mobil- og internetforbindelser i Danmark fremover vil kunne blive større igen.

»Når priserne nu stiger, må man håbe, at operatørerne (teleselskaberne, red.) omsætter det øgede provenue til øgede investeringer i Danmark,« siger hun.

Den danske telebranche investerer årligt omkring seks milliarder kroner i udbygning og teknologisk opgradering. Heraf lægger TDC omkring 3,5 milliarder kroner. TDC ejer det landsdækkende fastnet og – gennem YouSee – Danmarks største kabel-TV-net og har for nylig afsluttet en større opdatering af sit mobilnet med bedre 4G-/LTE-dækning, sådan som også Telia og Telenor samt »3« har gjort det.

Margrethe Vestager har flere telefusioner og -opkøb liggende til godkendelse på sit skrivebord i Bruxelles. Den næste afgøres i det tidlige forår 2016. Det er »3«s 107 milliarder kroner store bud på spanske Telefónicas britiske selskab O2. Her har hun allerede meldt sin frygt for stigende priser ud ved det, der vil blive landets største mobilselskab.