»3« skifter TDC ud med Telia

Telia skal fra marts sikre, at »3«s mobilkunder i Danmark også har ordentlig dækning i de områder, hvor »3«s eget net ikke dækker.

»3« har indgået aftale med Telia, der skal sørge for mobildækning, hvor »3«s eget net ikke dækker. Foto: »3« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmarks allerstørste teleaftale sætter mobilselskabet »3« nu TDC på porten og lader fra omkring 1. marts Telia sikre, at »3«s kunder også i udkantsområderne kan få ordentlig mobil- og datadækning.

»3« har indgået en såkaldt roamingaftale med Telia, hvis mobilnet tager over, når »3«s kunder er steder, hvor »3« ikke selv dækker.

»Prisen oplyser vi ikke, men der er tale om den største wholesaleaftale (virksomhedsaftale, red.) i Danmark. Vi mener selv, at vi har et fremragende netværk, men det er et faktum, at det ikke er lige så geografisk dækkende som de to andre net. Derfor har vi siden starten i Danmark brugt TDC som roamingpartner, og nu har vi valgt at prøve noget andet. Det har været væsentligt for os at få 3G-roaming med i aftalen - det kan vi ikke længere klare os uden. Og det har været en lang, lang proces, hvor både TDC og Telia har været meget dygtige. Men vi skal træffe et valg, og nu vil vi prøve at rykke hele molevitten over til Telia,« forklarer »3«s administrerende direktør i Danmark, Morten Christiansen, til Berlingske.

Først fri af de andre i begyndelsen af 2020erne

»3« er det mindste af de fire store teleselskaber i Danmark - i rækkefølge TDC, Telenor, Telia og »3« - og sidder på omkring 14 procent af det danske mobilmarked med 1.159.000 kunder.

Ifølge Morten Christiansen er Telia kommet med »et skarpt bud«, men han »har kun godt at sige om begge parter, og vi har været rigtigt glade for TDC«.

Den nye aftale gælder »i mere end to år«, uden at Morten Christiansen vil komme ind på den faktiske varighed.

»De seneste par års enorme vækst i mobilforbruget har gjort, at vi er nødt til at tilbyde denne service dér, hvor vi i dag tilbyder taleroaming. Det bliver dog mindre og mindre med årene, men der går mindst et år, fra at man har udset sig et sted at anbringe mobilmasten, til man er i luften, på grund af byggeansøgninger og aftaler med udlejer. Det kan vi ikke nå at bygge hurtigt nok i forhold til at have en roamingaftale. Derfor er vi nødt til at have roaming i nogle år endnu, og det vil nok først være i begyndelsen af 2020erne, at den vil være helt væk,« forklarer Morten Christiansen.

Telia: En god forretning for os

Hos Telia er den nytiltrådte administrerende direktør, Morten Bentzen, også en glad mand.

»Jeg er både glad og stolt over aftalen med »3«. Den styrker vores i forvejen stærke position på markedet. Aftalen er i kraft af sin størrelse god for forretningen og vores indtjening og er samtidig et vidnesbyrd om den høje kvalitet, som vores netværk har,« siger han.

Morten Christian anslår, at det er et sted mellem fem og ti procent af »3«s mobiltrafik, som lige nu er roaming gennem TDCs net. Han forventer, at mængden vil vokse, når nu 3G og også det langt hurtigere 4G-datanet kommer til.

Telia og Telenor har fælles mobilnet i Danmark. Det valgte de to nordiske telegiganter, som begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, at gøre inden den fusion, som i efteråret faldt til jorden, og som skulle have samlet også selve Telia og Telenor i Danmark.

3« vandt gennem sit svenske selskab i september 2001 en dansk 3G-licens, og i 2003 åbnede »3« sit eget mobilnet i Danmark. Selskabet ejes med 60 procent af det hongkongske konglomerat Hutchison Whampoa med Asiens rigeste mand, Li Ka-shing, i spidsen, og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor AB.