Ny telefusion trues af højere priser

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager frygter også højere priser ved stor fusion med »3«s ejer i Storbritannien. EU kommer dog med forskellige meldinger om behovet for færre teleselskaber i Europa.

Hvor »3« i Danmark er begejstret for, at fusionen mellem Telia og Telenor gik i vasken, er »3« i Storbritannien selv involveret i en fusion, der vil skabe landets største teleselskab - hvis EU giver lov. Foto: Three Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det mobilselskabet »3«s tur til at stå med risikoen for, at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager spænder ben for en telefusion, fordi priserne risikerer at stige.

EU-Kommissionen har nemlig indledt en fuld undersøgelse af »3«s ejer, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoas 10,3 milliarder pund store bud (107 milliarder kroner) på sin britiske konkurrent O2, som ejes af spanske Telefónica. Kommissionen frygter, at priserne på mobiltelefoni vil stige, hvis fusionen går igennem og dermed skaber Storbritanniens største mobilselskab, efter at antallet af landsdækkende mobilnet vil falde fra fire til tre.

»Kommissionen har bekymringer over, at transaktionen vil fjerne en vigtig konkurrencekraft, og at den fusionerede enhed vil have begrænset tilskyndelse til at udøve betydeligt konkurrencepres på de tilbageværende konkurrenter,« meddelte Kommissionen fredag.

Nye tone fra EU

Det var samme årsag, som gik Telenor og Telia til at opgive deres stort anlagte fusion i Danmark, inden Margrethe Vestager ville have nedlagt forbud mod den. De to selskaber mente, at EU havde presset citronen så meget, at det ikke længere var muligt at få en ordentlig forretning ud af at slå sig sammen - noget, der skulle have sparet selskaberne for 800 millioner kroner om året ved at kunne dele regningen.

Afgørelsen i Telenor-/Telia-sagen er en skærpelse af EUs holdning til telefusioner. Under Margrethe Vestagers forgænger som konkurrencekommissær blev flere telefusioner godkendt, og fra Kommissionen lød det, at der var behov for færre men større teleselskaber i Europa. Nu vender også EUs digitale superkommissær, den tidligere estiske premierminister Andrus Ansip, på en tallerken og siger, at konsolidering »ikke nødvendigvis er svaret«.

»At slække på konkurrencereglerne er ikke svaret. Konsolidering i branchen er heller ikke nødvendigvis svaret,« lød det for et par uger siden fra Andrus Ansip, som dermed lægger sig i kølvandet på Margrethe Vestagers linie.

Topcheferne for ti at de største europæiske teleselskaber har ellers opfordret Kommissionen til at se mere positivt på en konsolidering af det europæiske telemarked.

»3»-ejer tror på godkendelse

Og EUs kommissær for den digitale økonomi, tyske Günther Oettinger, sender da også andre signaler end sine kollegaer.

»Jeg tror, at konsolideringsprocessen vil fortsætte. Vi har snarere for mange end for få selskaber i Europa,« sagde han i sidste uge til nyhedsbureauet Reuters.

Bag Hutchison Whampoa står Li Ka-shing, Asiens rigeste mand, og et nej fra EU kan ifølge kreditvurderingsinstituttet Moody's bremse Hutchisons ekspansion og langsigtede position i Europa.

I Danmark sidder »3« på omkring 14 procent af mobilmarkedet.

Hutchison siger i en udtalelse, at »vi tror, at transaktionen vil være god for både konkurrencen og forbrugerne i Storbritannien og er sikre på, at opkøbet vil blive godkendt af Kommissionen«.

Priserne i Danmark er steget siden afblæst fusion

Margrethe Vestager slog ved afvisningen af Telia-/Telenor-fusionen fast, at hver af de telefusioner, som venter på hendes bord, er individuelle sager. Man kan ikke sammenligne dem på tværs af lande og selskaber.

Imidlertid er mobilpriserne i Danmark siden den kuldsejlede fusion mellem Telia og Telenor begyndt at stige. TDC, Telenor og Telia har alle fjernet de billigste abonnementer fra prislisten og i steget lagt lidt mere i de næste mobilpakker for at få danskerne til at vælge et lidt dyrere abonnement og på den måde sikre teleselskaberne en bedre økonomi på et meget presset marked, som lider under mere end ti års hård mobilpriskrig.

På Margrethe Vestagers bord vender også en fusion i Italien mellem Hutchison og det russiskdominerede Vimpelcoms italienske forretning.

EU-Kommissionens afgørelse i den britiske fusionssag vil foreligge 16. marts 2016.