Undersøgelse af DSB-skandale skudt i gang

DSBs etik skal ses efter i sømmene, når en uvildig advokatundersøgelse af samarbejdet mellem DSB og PR-bureauet Waterfront begynder torsdag.

DSBs administrerende direktør Jesper Lok har i samarbejde med Transportministeriet sat en undersøgelse i gang af metoderne i jernbaneselskabet efter sagen om journalisten, der angiveligt blev betalt for at arbejde med alt andet end DSB.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hver en sten skal vendes i sagen om det påståede samarbejde mellem DSB og PR-bureauet Waterfront, som ifølge DR har holdt freelancejournalisten Lars Abild så travlt beskæftiget, at han ikke havde tid til at skrive kritiske artikler om de danske statsbaner.

DSB har onsdag offentliggjort detaljerne for den uvildige advokatundersøgelse, et såkaldt kommissorium, som i de kommende måneder skal undersøge sagen til bunds. Advokatfirmaet Bruun & Hjejle skal blandt andet undersøge samarbejdet mellem Waterfront og DSB og den påståede aftale omkring Lars Abild, ligesom advokaterne skal til bunds i, om DSB eller Waterfront har handlet uetisk eller overtrådt nogen retsregler.

Undersøgelsen skal også afklare, hvilke DSB-ansatte der har været involveret i den eventuelle aftale om at stække Lars Abild, og derefter skal det afgøres, hvilke følger det skal have for nuværende eller tidligere ansatte.

Undersøgelsen er iværksat i samarbejde mellem DSB og Transportministeriet, og Kammeradvokaten, statens advokat, er også involveret og skal løbende holdes orienteret om sagens forløb. Kammeradvokaten skal desuden godkende de konklusioner, undersøgelsen munder ud i.

- Vi ønsker at komme fuldt til bunds i denne sag, så undersøgelsen skal være så grundig som muligt. Derfor er vi blevet enige om, at vi lader Kammeradvokaten gennemgå den undersøgelse, der nu gennemføres af Bruun & Hjejle. Jeg har fuld tillid til begge advokatfirmaer, og jeg føler mig fuldstændig sikker på, at vi nu får al fakta på bordet, så vi kan drage de rigtige konsekvenser, har transportminister Henrik Dam Kristensen (S) tidligere udtalt om sagen.

DSB skal stille skriftligt materiale til rådighed, herunder e-mails. Det var netop en e-mail mellem en DSB-ansat og Waterfront, som omhandlede Lars Abild, der ledte DR på sporet af den spegede sag, som DSB øverste ledelse har lagt afstand til.

Administrerende direktør Jesper Lok, har blandt andet udtalt, at »de i mailen beskrevne metoder ikke er forenelige med den måde DSB driver forretning på.«

En endelig beretning ventes klar 15. marts 2013, fremgår det af en pressemeddelelse fra DSB. Fra torsdag 24. januar begynder Bruun & Hjejle at gennemgå materialet i sagen.