Ulovligt indsamlede data findes måske stadig

Justitsministeren kan ikke garantere, at der ikke fortsat findes danske data, som Googles fotovogne ulovligt samlede ind fra trådløse net. Google bliver dog ikke meldt til politiet.

En af Googles fotovogne på besøg i Nordjylland for at fotografere gader og stræder med det særlige kamera. Men der kom mere i kassen end blot fotos. Foto: Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen garanti for, at alle de private oplysninger, som internetgiganten Googles fotovogne ulovligt samlede ind om danskerne, rent faktisk også er slettet.

Det fremgik af et åbent samråd i Folketingets retsudvalg torsdag formiddag med justitsminister Lars Barfoed (K).

Læs også: Google-aflytning undersøges af politiet

Det kommer dog ikke på tale at melde Google til politiet i Danmark, sådan som det er sket i andre lande.

Fotovogne aflyttede trådløse net

14. maj 2010 henvendte Google sig til Datatilsynet og oplyste, at man »ved en fejl« havde indsamlet oplysninger i Danmark fra åbne, trådløse netværk, der ikke var beskyttet af en adgangskode, når fotovognene passerede. Google har kun samlet oplysninger ind, hvis der var aktivitet på det trådløse net.

Brudstykkerne kan indeholde dele af borgernes kommunikation, både private og personfølsomme oplysninger.

Læs også: Retssager mod Google rykker nærmere

Tre dage efter Googles henvendelse fik Google lodret ordre om at slette samtlige oplysninger fra samtlige steder, hvor de har ligget, på en måde, så de ikke kunne genskabes. Dette skulle kontrolleres og bekræftes af en uafhængig tredjepart, nemlig virksomheden iSec.

Kan ikke udelukkes

Der findes dog fortsat uidentificerede data fra endnu ubehandlede biler, og det kan ifølge justitsministeren ikke udelukkes, at der er danske data iblandt.

»Google har uretmæssigt indhentet oplysningerne - det er vigtigt at understrege. Datatilsynet vil fortsat forfølge spørgsmålet om sletningen af de endnu uidentificerede data. Men det er usikkert, OM der rent faktisk findes danske data iblandt. Alle data, som er identificeret, er ifølge både Google og en tredjepart dog blevet slettet,« sagde Lars Barfoed.

Læs også: Datatilsynet: Ikke godt nok, Google

Han kaldte det »helt fornuftigt og lige efter bogen, at Datatilsynet effektivt slog til med det samme.«

»Derfor var der ingen grund til at drøfte det med andre lande men sørge for, at disse data om danskere blev slettet. Men, nej, det er ikke tilfredsstillende, at disse oplysninger er registreret, men da nogle af disse filer er i andre landes besiddelse og dermed muligvis data fra Danmark - det er ikke sikkert - må vi leve med, at disse filer kan indeholde data fra Danmark. De andre lande er dog helt opmærksomme på sagen. Derfor kan jeg ikke forestille mig, at andre lande misbruger dem. Det er jeg helt tryg ved,« slog han fast på samrådet.

Ingen politisag

Det kommer dog ikke på tale at melde Google til politiet.

»Det afgørende er, at man har fået slettet disse data og sikret, at det ikke sker igen. Men der er efter Datatilsynets opfattelse ikke grundlag for en politisag her. Men det står klart, at de har overtrådt reglerne, men det er ikke fortsætligt gjort - ellers havde situationen været en helt anden,« mente Lars Barfoed.

Både SF og Socialdemokraterne rejste spørgsmålet, om Datatilsynet har ressourcer nok til sin voksende arbejdsmængder.

»Denne sag har overhovedet intet med ressourcer at gøre,« sagde Lars Barfoed.

Læs også: Google ransaget af politiet

Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, følte sig imidlertid ikke sikker og efterlyste et langt højere samarbejde på tværs af grænserne, fordi en virksomhed som Google er international.

»Og jeg frygter, at sagen danner præcedens, når vi ikke gør mere ved det, end vi har gjort, og der næste gang kommer nogen med onde hensigter,« sagde han.

Datasikkerhed i højsædet

Benny Engelbrecht slog fast, at datasikkerhed skal vægtes højt.

»Dette er et område, som vi naturligvis må have fokus på også i fremtiden,« lød opfordringen til justitsministeren.

Og det var ministeren helt enig i.

»Det er et utroligt vigtigt område, og det bliver mere og mere vigtigt. Derfor er det et fantastisk vigtigt felt, som vi hele tiden skal udvikle os i i takt med de teknologiske muligheder,« sagde Lars Barfoed.