Tysklands største bank styrtdykker på børsen

Giganten Deutsche Bank har nu lavere markeds­værdi end Danske Bank, efter at Angela Merkel har afvist statsstøtte.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Deutsche Banks aktiekurs faldt brat mandag morgen, efter at forbundskansler Angela Merkel havde afvist enhver form for statslig støtte til den trængte bank. Deutsche Bank er Tysklands største bank og er langt større end vores hjemlige Danske Bank målt på udlån – men alligevel er Danske Banks markedsværdi markant større end den tyske storebrors, hvilket siger noget om omfanget af den krise, som Deutsche Bank befinder sig i.

Banken har været ramt af en række skandaler oven på finanskrisen, og investorerne har været voldsomt nervøse, efter at det amerikanske justitsministerium tidligere på måneden foreslog, at banken betaler ikke mindre end 14 milliarder dollar – knap 93 milliarder kroner – for at forlige sager om en række ejendomslån tilbage fra tiden under finanskrisen.

Deutsche Bank har erklæret, at banken på ingen måde vil gå med til et forlig af den størrelse. Men internationale analytikere hæfter sig ved, at en bøde på »bare« fire milliarder dollar vil sætte Deutsche Banks kapitalberedskab under pres og måske tvinge banken til at forsøge at hente ny kapital hos investorerne.

Banken har meddelt, at den ikke overvejer en ny kapitalrejsning, men det har ikke beroliget investorerne. Deutsche Bank faldt således over seks procent mandag morgen på børsen og nåede laveste kursniveau i 20 år. Op ad dagen rettede kursen sig dog noget.

Deutsche Banks topchef, John Cryan, forsøgte at nedtone betydningen af Merkels nej til at støtte banken, som blev rapporteret af det tyske magasin »Focus«: »Vi løser selv vores udfordringer,« lød det fra banken i en pressemeddelelse. John Cryan understregede også, at Deutsche Bank på intet tidspunkt havde henvendt sig til den tyske forbundsregering, og han afviste, at der skulle have fundet et møde sted mellem ham selv og Angela Merkel.

Deutsche Bank har haft et hårdt år, hvor den har været ramt af negativ rente og regulatoriske bøder, ligesom den har været under pres fra investorerne. Flere hedgefonde har indgået væddemål på vegne af investorerne om, at bankens aktier falder yderligere. Deutsche Banks aktier er faldet over 50 pct. bare i år.

Målt på markedsværdi er Deutsche Bank nummer 78 blandt verdens store banker. Den internationale Valutafond har vurderet, at banken er den mest risikable blandt de største banker i verden.