TV 3 bag ny dansk kanal i HD

Der er mere foder på vej til HD-parate fladskærme i de danske stuer. Viasat og TV 3 vil indenfor et år lancere en ny dansk HD Kanal med blandt andet SAS Liga og Champions League på menuen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dit fjernsyn har været klar længe, men TV-stationerne har tøvet med danske programmer og kanaler i HD-kvalitet. Nu ligner det imidlertid et gennembrud i udbuddet af danske HD-kanaler.

DR har allerede meddelt, at man til efteråret lancerer en gratis HD-Kanal og nu bekræfter Viasat overfor Business.dk, at man indenfor et år vil gå i luften med en ny TV 3-kanal i HD.

Den nye HD-kanal kommer til at trække på stof og rettigheder fra de øvrige kanaler i TV 3-familien, der udover TV 3 også omfatter 3+ og 3 Puls. Det indebærer blandt andet fodbold fra den bedste danske fodboldrække, Champions League og NFL. Derudover vil kanalen blandt andet blive båret af film, men hverken navn, øvrigt indhold eller startdato er endnu officielt fastlagt.

I forvejen tilbyder SBS deres Kanal 5 i HD, ligesom TV 2 Sport og TV 2 Film findes i HD-udgaver.

”Vi melder ud allerede nu af to grunde. Vi vil gerne i dialog med både distributører, rettighedshavere og kunder om, hvad de konkret ønsker af indhold på sådan en kanal, og desuden skal mange danskere i de kommende måneder tage stilling til, hvad de skal gøre, når det analoge TV-signal på det jordbaserede sendenet lukkes ned. Her er det vigtigt at vide, at det ikke er alle platforme, der tilbyder HD,” siger Kim Poder.

Han er direktør for satellit-TV-udbyderen Viasat, der har samme ejer som TV 3-kanalerne. Viasat forbereder sig til intens konkurrence med administratoren af det nye digitale sendenet, Boxer, der tidligere har meddelt, at man i første omgang ikke vil bruge sin begrænsede kapacitet på HD-kanaler.

Dyrt at lave nye kanaler
Viasat har selv været tilbageholdne med at satse på HD i forhold til den direkte konkurrent fra Canal Digital, der tilbyder sine kunder en lang række HD-kanaler.

”Lang de fleste HD-kanaler er i dag for uinteressante. Det virker forkert at lancerer en dårlig kanal med et billede i høj kvalitet. Vi kunne godt vælge at sige, at nu tilbyder vi 30 kanaler i HD, men det er dyrt og ville betyde højere priser. Vores strategi er i stedet at starte med det, som folk ser mest,” siger Kim Poder.

Han vil ikke kommentere den nye kanals budget eller forventninger til antal seere.

”Men det er altid dyrt at lancere en ny kanal, og man skal jo altid sammenholde udgifterne med antallet af seere,” siger Kim Poder.

Han lægger ikke skjul på, at der kun er ganske få kunder, der i dag gør brug af Viasats HD-tilbud, der for en ekstrabetaling på 49 kr. om måneden giver TV 2 Sport HD, TV 1000 HD, National Geographic HD, MTV HD. Den nye HD-kanal kommer ligesom DRs HD-kanal i Viasats grundpakke.

Kim Poder oplyser, at man er tæt på en aftale med landets største distributør af Kabel TV, Yousee, om at distribuere den nye HD-kanal, ligesom han forventer aftaler med TeliaStofa, elselskaberne og Dansk Bredbånd.

Han vil dog ikke love, at alt indholdet på den nye kanal bliver ægte HD optaget med ægte HD-kammeraer. En del af indholdet vil også blive opgraderinger af almindeligt indhold.

”Vi er nødt til at lave et mix, men jeg vil ikke sende procenter på. Men de programmer, der skal bære kanalen, dvs. de bedste film og sportsbegivenheder, vil være i ægte HD,” siger Kim Poder.

Snart gennembrud
Hos Brancheforeningen Digitale Medier spår man et snarligt gennembrud for danskerne brug af HD-TV.

”Det er begyndelsen til gennembruddet. Der vil komme endnu flere kanaler fremover. Der har manglet nogle brede danske kanaler som drivkraft,” siger direktør Allen Bugge.

”Det er speciel situation, at man i flere år har købt HD-ready fjernsyn uden, at der rigtig var programmer til dem. De seneste par år er der så kommet flere og flere HD- kanaler, men det har ikke påvirket interessen i en sådan grad, at danskerne har købt pakkerne med HD-kanaler,” siger Allan Bugge, der forventer, at DR og TV 3s HD-satsninger kan være med til at ændre på den situation.

Han forventer desuden, at TV 2 inden længe vil lancere deres hovedkanal i HD-format.

Der står knap 2 mio. HD-parate fladskærmsfjernsyn i de danske hjem. De nyeste af dem har en såkaldt Mpeg4-tuner og kan modtage DRs HD-kanal gratis og direkte fra det digitale sendenet, mens de ældre fladskærme har behov for en boks, der kan konvertere signalet. Den koster typisk 800-900 kr.

Skal man have adgang til øvrige HD-kanaler, skal man købe dem hos TV-distributørerne. Mens Canal Digital tilbyder en række HD-kanaler til alle sine kunder, kræver Viasat og Yousee ekstra betaling for HD-kanalerne.