Transport-minister tager Ryanair-sag op

Eksperters og politikeres udsagn om Ryanairs brændstofpolitik får den danske transportminister, Magnus Heunicke (S), til at reagere.

Transportminister Magnus Heunicke (S) ønsker at se nærmere på sikkerheden i Ryanair. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Danmarks transportminister går nu ind i sagen om Ryanairs brændstofpolitik. Det sker, efter at tidligere piloter, eksperter, Dansk Pilotforening og folketingsmedlemmer har stillet spørgsmål til Ryanairs metoder. Flyselskabets brændstofpolitik, heriblandt en intern rangliste over kaptajners brændstofforbrug, er blevet beskrevet af Berlingske Business tidligere på ugen.

»Jeg kan være bekymret for, at ranglisterne for brændstofforbrug vil kunne presse nogle piloter til at flyve på en måde, som ikke er sikkerhedsmæssigt i top,« udtaler transportminister Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

 

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Ryanair har ikke overtrådt nogen lovgivning, og selskabets piloter har ifølge ledelsen og manualer den fulde kompetence til at træffe beslutninger om, hvor meget brændstof de tager med på flyene. Alligevel mener transportministeren, at der er brug for at undersøge forholdene i Europas største flyselskab.

»Jeg mener, at der er behov for at få klarhed over situationen. Ryanair er et irsk luftfartsselskab og er under tilsyn af de irske myndigheder. Jeg vil derfor bede Trafikstyrelsen tage kontakt til de irske myndigheder for at spørge til denne praksis og deres vurdering af den,« lyder det fra transportministeren.

Både folketingspolitikere og Dansk Pilotforening har udtalt sig kritisk efter at have set Berlingskes dokumentation for Ryanairs pilotrangliste kaldet »Fuel League Table« og andre konkrete tiltag fra Ryanairs ledelse.

»Jeg bryder mig ikke om Ryanairs Fuel League, for den kan skabe et uhensigtsmæssigt pres på kaptajnerne. Økonomiske hensyn og flyvesikkerhed bør være adskilte størrelser,« har Niels Møller, formand i Dansk Pilotforening, udtalt.

Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, har kaldt bekymringerne i Danmark for »vrøvl« og »bullshit«, og transportministeren behøver heller ikke at være nervøs, lyder det nu i et skriftligt svar fra Ryanairs kommunikationschef, Robin Kiely:

»Transportministeren bør henvise til den formelle bekræftelse fra Irish Aviation Authority, der modbeviser de falske påstande, som Berlingske har bragt de seneste dage. Deres vurdering viser tydeligt, at Ryanair fuldt ud lever op til de samme regler for brændstof, som danske luftfartsselskaber gør,« skriver han.

SF har tidligere på året oplyst, at partiet er bekymret for flysikkerheden i lavprisselskaber, herunder i Ryanair, og partiet har sammen med Venstre opfordret transportministeren til at undersøge forholdene i den aktuelle sag.

 

IAA's svar sendt til Daily Mail, 8. august 2013 angående Ryanair:

IAA Response issued to Daily Mail, 8th August 2013 re Ryanair plc

IAA's svar til Channel 4 Dispatches Programme, 12 august 2013:

IAA Response to Channel 4 Dispatches Programme, 12th Aug 2013

Læs mere