Torsdag kan blive begyndelsen til enden for Uber i Danmark

Torsdag indledes en ankesag, hvor to Uber-chauffører står anklaget for at have kørt ulovlig taxikørsel. Taber chaufførerne, tegner der sig et flertal i Folketinget, der vil bremse kørselstjenesten i Danmark.

Hvis Østre Landsret dømmer to Uber-chauffører for ulovlig taxikørsel, kan det få vidtrækkende konsekvenser for kørselstjenesten. Politikerne er klar til at gribe ind. Arkivfoto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

To år efter at den amerikanske teknologigigant Uber slog sig ned i København, står selskabet over for en regulær skæbnedag for kørselstjenestens videre færd i Danmark, når ankesagen mod Uber-chauffører torsdag begynder i Østre Landsret.

I hvert fald venter der Uber en potentiel jernnæve fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, hvis landsretten finder de to chauffører skyldige i at bryde taxilovgivningen.

De tre partier vil bruge en eventuel dom mod chaufførerne som en løftestang til at få justitsminister Søren Pind (V) til at gribe ind over for kørselstjenesten.

»Vi har fået én domsafsigelse om, at det var ulovligt. Da havde jeg forventet, at Uber stoppede. Nu bliver det prøvet ved næste instans, og falder der også dom mod chaufførerne dér, skal det have en konsekvens, ellers kan vi ikke længere tale om retssamfund, hvis man bare kan fortsætte uden konsekvenser. Hvis ikke der bliver grebet ind, må vi tage det op med justitsministeren,« siger Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn.

Han bakkes op af sin ordførerkollega fra Dansk Folkeparti Kim Christiansen, som hellere end gerne vil tvinge justitsministeren til at stoppe Uber.

»Hvis ikke justitsministeren kan forstå, han skal i gang med det, må vi og andre gode kræfter bede ham om at gøre det,« siger han.

I Enhedslisten vil transportordfører Henning Hyllested også gerne have skruet op for indsatsen mod Uber.

»Giver juraen mulighed for det, så må vi ­bede Uber om at fise af,« siger han.

Henning Hyllested foreslår også, at taxichauffører allierer sig med politiet for at stikke folk, der kører Uber.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V).

Hos Uber ønsker talsmand Oliver Carrá ikke at kommentere et muligt udfald af dommen, men han skriver i en email, at de hidtidige domme mod seks Uber-chauffører, der blev afgjort i sommer, var dybt »skuffende«. Selskabet ­håber, at der snart kommer en reform af taxilovgivningen.

»Den popularitet, som Uber-pop (tjenesten i Danmark, red.) har oplevet, er bevis på, at der er brug for sikre og pålidelige transportalternativer i København,« skriver Oliver Carrá i en email til Berlingske Business.

Loven skal måske moderniseres

Parallelt med retssagerne har Folketingets partier drøftet, om taxiloven skal moderniseres, som flere dele af branchen og altså også Uber håber på.

Regeringen lagde i begyndelsen af forhandlingerne op til, at det eksisterende loft over antallet af taxitilladelser vil blive fjernet gradvist over de næste tre år.

Samtidig skulle prisen på bestilte ture frit kunne afregnes mellem kørselskontoret og kunden. Forhandlingerne bliver næppe afsluttet i en nær fremtid, hvilket vil sige, at en ny lov tidligst kommer i begyndelsen af 2017.

Der ventes ikke at falde dom i sagen torsdag, oplyser forsvarsadvokat for den ene af de to Uber-chauffører, Eddie Omar.Han forklarer, at hans klient fortsat nægter sig skyldig.

»Det er fortsat min klients opfattelse, at forholdet ikke retligt er omfattet taxilovgivningen. Derudover rejser sagen en række bevismæssige spørgsmål og uklarheder, som landsretten nu må vurdere,« skriver advokaten i en email.