Hvad bliver det næste efter Uber?

Mens vi funderer over, hvad Uber og andre globale internettjenester betyder for arbejdsmarkedet, er amerikanerne allerede begyndt at diskutere, hvad der kommer efter freelance-økonomien.

Foto: TOBY MELVILLE

Hvis du tror, at det er tjenester som Uber, GoMore, AirBnb, Upwork, Task Rabbit eller Mechanical Turk, der kommer til at forandre økonomien og arbejdsmarkedet de næste fem til ti år, kan du godt tro om igen.

Det mener den amerikanske iværksætter og blogger Murray Newlands, der jævnligt skriver for det anerkendte amerikanske iværksættermagasin og hjemmeside The Entrepreneur.

Han har kigget i krystalkuglen og giver sit bud på, hvad der nu kommer til at ske efter, at freelanceøkonomien har forandret verden. Udgangspunktet er, at 55 mio. amerikanere ifølge freelanceportalen Upwork og den amerikanske fagforening Freelancers Union allerede i dag arbejder på løse kontrakter eller som freelancere, og at amerikanernes brug af platforme, der formidler job og services, er kraftigt stigende.

Men det bliver vildere endnu, hvis den teknologiske udvikling fortsætter med den nuværende hast.

Her er hans fire bud på, hvad der kommer til at ske:

1) Kunstig intelligens: Teknologien bag kunstig intelligens har nået et niveau, hvor den kan opfylde de ønsker, virksomhederne har. Det næste logiske skridt er automatisering, der vil erstattet endnu flere arbejder af kød og blod. Men det betyder ikke, at der ikke vil være job. Kunstnere, ledere, iværksætter og folk, der arbejder med kundeservice vil bliver efterspurgt i endnu højere grad end i dag, fordi de ikke bare kan erstattes.

2) Uddannelse skal være hurtigere, billigere og mere fleksibel: Når brugen af kunstig intelligens vokser vil der komme hurtige forandringer af arbejdsmarkedet, hvilket vil kræve, at uddannelse, især inden for tekniske områder, sker endnu hurtigere end nu. Der bliver behov for ”knowledge-on-demand” og intern efteruddannelse.

3) Mere iværksætteri: Mennesker, der har vision, lederskab, forestillingsevne, værdier og visdom vil blive efterspurgte, fordi kunstig intelligens og teknologi ikke kan frembringe disse værdier, når man f.eks. skal løse problemer med global vandmangel, energiforbrug og overbefolkning. Til gengæld vil ny teknologi gøre det lettere end nogensinde at være iværksætter.

4) Personlig økonomi vil ændre sig: De nuværende finansielle system med lån, pantsætning og forsikringer er indrettet på folk, der er fuldtidsansatte i årevis. Når økonomien kommer til primært at bestå af iværksættere og freelancere, skal der findes nye løsninger. Fintech vinder frem, og nye løsninger som lån mellem ligesindede, crowd funding og løbende kreditvurdering vinder frem.


LÆS MERE