Tobaksregnskab kommer i skyggen af rapport om børnearbejde

Scandinavian Tobacco regnskab kommer samme dag, som tobaksbranchen bliver anklaget for brug af børnearbejde.

Scandinavian Tobacco regnskab kommer samme dag, som tobaksbranchen bliver anklaget for brug af børnearbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Samtidig med, at Scandinavian Tobacco Group kunne præsentere sine tal for første kvartal 2016, præsenterede Human Rights Watch en stor rapport om brug af børnearbejde i tobaksindustrien.

Organisationen har undersøgt forholdene på tobaksplantager i Indonesien, hvor Scandinavian Tobacco Group får store dele af sin tobak fra.

Det er blevet til rapporten "Høsten er i mit blod: Farligt børnearbejde i tobaksplantager i Indonesien."

»Tobaksselskaberne tjener penge på bekostning af indonesiske børnearbejdere. Selskaberne burde ikke bidrage til brugen af farligt børnearbejde gennem deres forsyningskæder,« siger forfatteren til rapporten, Margaret Wurth, på Human Rights Watchs hjemmeside.

Rapporten beskriver, hvordan indonesiske børns kontakt med tobaksplanter og kemikalier giver kvalme, blodigt opkast, hovedpine og svimmelhed. Det er ifølge organisationen ikke bare svært usundt, det går også ud over børnenes uddannelse.

Ifølge Human Rights Watch, der har interviewet over 200 børn i landet, arbejder 1,5 millioner indonesiske børn mellem 10 og 17 landbruget. Antallet, der arbejder i tobaksplantager, er ikke kendt.

Scandinavian Tobacco Group køber tobak i Indonesien.

»Vi køber ganske meget tobak i Indonesien, der er en af vores største kilder til tobak til maskinfremstillede cigarer,« siger Niels Frederiksen, administrerende direktør i Scandinavian Tobacco Group.

»Men vi beskæftiger under ingen omstændigheder børn i nogen af vores aktiviteter, det er klart.«

Han fortæller, at selskabet aktivt arbejder for at reducerer børnearbejde via organisationen ECLT, en sammenslutningen af ngo'er og medlemmer af tobaksindustrien.

ECLT blev ifølge sin hjemmeside startet i år 2000. Organisationens regnskab for 2014 viser, at den har et budget på 6,4 millioner dollar eller 42 millioner kroner om året.

Verdens fem største tobaksselskaber - Altria, British American Tobacco, Imperial Tobacco, Phillip Morris og Japan Tobacco - havde i 2015 samlet et nettooverskud på 170 milliarder kroner.

Ud over medlemskabet af ECLT bruger Scandinavian Tobacco Group eksterne konsulenter til at holde øje med sine fabrikker. Konsulenterne skal arbejde på at sikre, at alt foregår på en ordentlig måde.

»Børnearbejde har historisk været et tema for tobaksindustrien. Og det er stadig et tema, alle selskaber har fokus på. Derfor bliver der også arbejdet bevidst for at reducere det i de områder, hvor der stadig er problemer,« siger Niels Frederiksen.