Tobaksfabrikant mister millioner på snus

Tobaksfabrikanten Georg Gundersen vil stadig producere røgfri tobak - også selv om der på tre år har været millionunderskud.

Foto: OLIVIER MORIN. Der er lagt et to cifret millionbeløb i en ny fabrik, der skal fremstille snus, lidt uden for Assens
Læs mere
Fold sammen

Det er fem år siden, at den familieejede tobaksfabrik Orlik Tobacco blev solgt til Scandinavian Tobacco Group. Betingelsen for et salg var, at virksomheden kunne fortsætte med at producere røgfri tobak - deres nye store satsning.

I 2011 gik produktionen af snus i små portionspakker i gang. Men der er ikke tikket millioner ind på kontoen, de er røget den anden vej. På tre år har den fynske virksomhed et samlet underskud på 30 mio. kr. Men Georg Gundersen har tålmodighed.

»Vi har en ambitiøs vækstplan for 2013, og den følger vi meget godt. Lige nu handler det om at bygge vores navn op, og det er ikke usædvanligt, at den slags tager noget tid og koster penge,« siger han til Børsen.

Underskuddet skræmmer ikke tobaksmilliardæren Georg Gundersen nok til at droppe produktionen. Han ser stadig snus som en del af den historiske udvikling inden for tobak.

»Tobaksmarkedet har altid været under forandring. I 1800-tallet røg man cigarer, 1900-tallet var cigaretternes århundrede, og nu er tiden kommet til den røgfri tobak,« forklarer han til Børsen.

Georg Gundersen er 64 år. Hans søn Alex Gundersen står til at overtage familiefirmaet i Assens og har allerede indtaget direktørposten for snusselskabet. Selvom Georg Gundersen tror på, at snusfabrikken er det, der skal satses på, så ved han, at der ikke er noget, der er sikkert.

»Om en generation vil det vise sig, om vi valgte forkert, da vi skiftede til røgfri tobak«, siger han til Børsen.