Telias norske mobilkøb går i orden

Telia køber det norske Tele2 - men må først sælge fra, siger myndighederne, som ikke ville stå tilbage med blot to mobilnet i landet.

Telia styrker nu sin position i Norge med opkøbet af Tele2. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telia har fået grønt lys af de norske konkurrencemyndigheder til at overtage konkurrenten Tele2 - men først når en del af forretningen i Norge er solgt fra til konkurrencen ICE, som til gengæld lader op til krig.

I sommeren 2014 lagde den svensk-finske mobilgigant, som hører til blandt verdens ti største, et bud på Tele2 i Norge på 4,7 milliarder norske kroner. Men konkurrencemyndighederne ville ikke godkende handelen af frygt for, at Telia fik for stor magt i forhold til det stadig statsejede Telenor, som har hjemme i Norge.

Nu er der indgået et kompromis, så Telia kan overtage Tele2. Dog skal Telia indgå en roamingaftale med de andre selskaber og sælge sig mobilnet og selskabet Network Norway med 90.000 erhvervskunder til ICE, som har bånd til Rusland. ICE skal også tilbydes at overtage tre Tele2-butikker, ligesom ICE skal kunne rykke ind på de samme maste- og antennepositioner, som Telia har.

Stadig tre mobilnet

Dermed bevarer Norge tre landsdækkende mobilnet, som ellers stod til at blive reduceret til to.

Telia får på den baggrund Tele2 til en noget lavere pris end oprindelig planlagt, men Telia forventer stadig med overtagelsen at kunne spare mange penge på samdrift.

Telia har lige nu 22,9 procent af mobilkunderne i Norge, hvor Tele2 og Network Norway har 18,6 procent. Telenor sidder på 49,7 procent.

ICE-direktør Eivind Helgaker mener ifølge netnyhedstjenesten E24.no, at ICE nu bliver »en vældigt interessant aktør, som kan udfordre duopolet« i Norge, og han lover Telias norske selskab, som hedder NetCom, og Telenor »en solid konkurrence i årene fremover, både på erhvervs- og privatmarkedet«.