Telia-opkøb i Norge i fare

De norske konkurrencemyndigheder vil ikke godkende, at det næst- og tredjestørste teleselskab forenes. Også i Danmark drøftes opkøb stadig.

Nordens største teleselskab, Telia, som samtidig hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, har lagt bud på den norske gren af Tele2, men konkurrencemyndighederne i Norge er ikke tilfredse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias opkøb af den svenske telekoncern Tele2s afdeling i Norge er kommet i fare, efter at det norske konkurrencetilsyn har set på sagen og nu overvejer at trække i nødbremsen.

»Mobilmarkedet er allerede stærkt koncentreret. Vi frygter, at priserne for forbrugerne vil blive højere og kvaliteten på tjenesterne lavere med dette opkøb. Derfor varsler Konkurrencetilsynet en mulig standsning af sammenlægningen,« siger direktør i Konkurransetilsynet, Christine Meyer, i en pressemeddelelse mandag.

Frygten er opstået, fordi Telia og Tele2 er to af de tre største mobilselskaber i Norge efter Telenor, som er delvis statsejet.

Telia bød i 7. juli 4,6 milliarder norske kroner for at købe Tele2 ud af Norge. Her ejer Telia, som er delvis ejet af både den svenske og finske stat, i forvejen mobilselskaberne Netcom og Chess. Med opkøbet vil Telia få tilsammen 2,7 millioner mobilkunder og en markedsandel på omkring 40 procent.

Frist til jul

Konkurrencemyndighederne har tidligere gjort Telia opmærksom på mulige problemer, og Telia har præsenteret forslag, som skulle sikre den fortsatte konkurrence på telemarkedet.

»Vi har vurderet disse tiltag men er nået frem til, at de ikke er tilstrækkeligt til at rette op på den konkurrenceskade, som opkøbet vil indebære,« siger afdelingsdirektør Gjermund Nese.

Der er indsigelsesfrist 22. december. Konkurransetilsynet vil derefter senest 15. januar træffe endelig beslutning.

Også i Danmark rumsterer sammenlægninger af teleselskaberne fortsat. Både selskaberne selv og eksperter på området er enige om, at Danmark er for lille et land til fire landsdækkende teleselskaber - i størrelsesorden TDC, Telenor, Telia og »3«.

Sværere puslespil i Danmark

Gennem flere år har der rumsteret rygter om mulige opkøb og sammenlægninger, men puslespillet er blevet vanskeligere, efter at »3« har vokset sig større og nu har over en million kunder i Danmark. Telia og Telenor har det seneste halvanden år været i færd med at slå deres mobilnet i Danmark sammen, en opgave, der slutter inden jul.

Spørgsmålet har hele tiden været, om de danske konkurrencemyndigheder ville godkende et givent opkøb, som kan falde ud i alle retninger, herunder at TDC bliver købt af en af sine meget større nordiske konkurrenter.

Lige nu er TDC det eneste teleselskab, som tjener egentlige penge i Danmark, hvor den mangeårige mobilkrig har trukket blodige og dyre spor efter sig.

TDC selv købte tidligere på efteråret Norges næststørste kabel-TV-selskab, Get, for 12,5 milliarder kroner og kastede sig dermed på ny ud i at udvide forretningen efter i årevis at have solgt fra for at koncentrere sig om Danmark samt - på erhvervsområdet - også Sverige og Norge.

LÆS MERE