Telenor går tilbage i Danmark

Landets næststørste teleselskab mister både kunder og indtjening. (Senest opdateret kl. 7.19)

Norske Telenor bliver presset i Danmark, hvor det er landets næststørste teleselskab. Foto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab, norskejede Telenor, mister både kunder og indtjening.

I juli-september mistede Telenor 39.000 mobilkunder, især på grund af øget konkurrence om de mange taletidskunder. Det viser tallene for tredje kvartals regnskab, som blev offentliggjort onsdag morgen. Til gengæld meldte 7.000 nye kunder sig som mobile bredbåndskunder hos Telenor, der nu har 168.000 abonnenter.

Faldende omsætning

Omsætningen på mobiltelefoni, hvor Telenor stadig har lige over to millioner kunder, faldt fra 1,58 milliarder norske kroner i tredje kvartal sidste år til 1,47 milliarder i år, mens omsætningen på fastnettelefoni og -bredbånd faldt fra 387 til 300 millioner norske kroner.

Driftsresultatet faldt fra 173 millioner kroner i sommermånederne sidste år til 135 millioner kroner i år.

Administrerende direktør for Telenor i Danmark gennem det seneste halve års tid, Jon Erik Haug, glæder sig dog over, at indtjeningsgraden (EBITDA-margenen) når 23 procent, selv om også den er gået tilbage siden sidste år. Det sker på et marked, hvor der fortsat er stort pres på priserne.

»Vi har styrket vort fokus på at holde omkostningerne nede på grund af den hårde konkurrence på det danske marked. Telenor har i tredje kvartal ændret organisationen. Det vil gøre os mere effektive, skabe større markedsfokus og sikre, at vi fortsat løfter udfordrerrollen på det danske telemarked,« siger den norske direktør.

Telenor fyrede i september næsten 200 medarbejdere, eller 10 procent af det samlede antal ansatte, som led i en sparerunde.

Kunderne bruger mindre

Et andet problem for Telenor er en markant tilbagegang i kundernes månedlige forbrug. For et år siden brugte en dansk kunde i gennemsnit for 225 norske kroner om måneden, nu er beløbet nede på 194 norske kroner, hvilket er en markant tilbagegang på fem procent. Telenor forklarer det selv med, at IT- og Telestyrelsen, som er Danmarks øverste telemyndighed, 1. maj tvangsnedsatte det beløb, som teleselskaberne må tage af hinanden for at viderebefordre samtalerne, ligesom der er kommet en øget mængde mobile bredbåndskunder til med mindre forbrug.

Nordens største teleselskab, Telia, stillede mandag med et regnskab, som i kraft af fyringer og neddrosling af markedsføringsbudgetter sikrede en dansk fremgang, selv om Telia i samme periode havde mistet 13.000 mobilkunder.

TDC, som er Danmarks største teleselskab, fremlægger kvartalsregnskab 5. november.