Teknologisk manifest: »Vi vil ikke tolerere design for afhængighed, bedrag og kontrol«

Bombastiske udmeldinger om både teknologiens dystopiske og utopiske konsekvenser har længe været et yndet diskussionsemne blandt mennesker, fx dengang den transatlantiske radiokommunikation blev virkelighed.

Arkivfoto: »De opfører sig nærmest som en form for virtuelle stater. Altså ikke fysiske stater, der udøver en form for statslig magt over et ikke-fysisk territorium. At blive udelukket fra Facebook i dag, det indebærer jo de facto at være statsløs på en eller anden måde,« siger Andreas Marklund. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIEN MEYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Tid og sted døde i går«.

Det kan lyde som en glædelig udmelding fra fremtiden om teknologiens forestående opløsning af tid og sted. Eller det kan lyde som det modsatte, en dystopi.

Den fine balance har teknologien længe bevæget sig på i menneskets bevidsthed. Enten kan den skabe enorme forbedringer for vores tilværelse, eller også kan den uigenkaldeligt forværre den. Det kan man læse af tidens teknologimanifester, der for nylig har fået et samlingspunkt i en ny udstilling på Post- og Telemuseet Enigma, som Ingeniørforeningens teknologipodcast, Techtopia, har besøgt.

Manifesterne er ifølge Enigmas udstillingsredaktør, Stine Stevnshoved, interessante fordi teknologi altid er politisk.

»Manifestet er kompromisløst. Der er ikke plads til dialog. Det er ’verden er sådan her, følg os’. Dem der har skrevet manifestet venter typisk på, at vi andre får den samme overbevisning. Det er det, der gør manifestet mere interessant end utopierne, som er mere vage. Og det er det, der adskiller manifesterne fra sci-fi-litteraturen. At det er knyttet meget til virkeligheden,« siger Stine Stevnshoved til Techtopia.

The Copenhagen Letter

Og manifesternes tid er ikke ovre. Så sent som ved Techfestivalen i København i september udviklede 150 fremstående teknologientusiaster over 48 timer et manifest, The Copenhagen Letter.

»Vi vil ikke tolerere design for afhængighed, bedrag og kontrol. Vi må designe værktøjer, som vi vil elske, at vores kære bruger. Vi må sætte spørgsmålstegn ved vores intentioner og lytte til vores hjerte. Lad os bevæge os fra menneskecentreret design til menneskelighedscentreret design,« lød det blandt andet med lige dele optimisme og frustration over den nuværende udvikling.

The Copenhagen Letter bygger videre på en lang tradition. Lige fra de italienske futurister til open source-bevægelsen, cyberpunkerne og internettets borgerrettighedsforkæmpere. Men den allerførste skrift om teknologiens forestående indflydelse kommer fra den tidligere amerikanske præsident James Buchanan.

I et brev til dronning Victoria i 1858 lufter han sit brændende ønske om, at den dengang nyanlagte atlantiske telegraf vil »vise sig at være et bånd af evig fred og venskab mellem de slægtede nationer og et instrument bestemt af guddommelig forsyn til at sprede religion, civilisation, frihed og lov over hele verden.«

Information overload

Tilbage til opløsningen af tid og sted. Denne indledende formulering stammer fra de italienske futuristers manifest fra 1909 lige efter flyvemaskinens opfindelse og den første transatlantiske radiokommunikation og kort inden Anden Verdenskrig.

De teknologibegejstrede italienere så det nære fremtidsscenarie som et forestående mirakel, skabt af de opblomstrende kommunikationsteknologier. Men det er den pæne side af fortællingen om teknologien, mener Andreas Marklund, der er historiker og forskningschef ved Enigma.

»Der er også nogle, som oplevede det som meget voldsomt, noget forfærdeligt og noget, som skaber stress. Som gør at folk udsættes for en form for konstant information overload, at verden er konstant tilstede i deres eget hoved gennem de her telegrafkabler. Det er en ide, som vi ofte ser i vor tids diskussioner, men det er et tilbagevendende tema,« forklarer Andreas Marklund til Techtopia.

Ikke-fysisk voldsmonopol

Som det kraftigt antydes i The Copenhagen Letter, så lurer der en bekymringen om, at teknologien er i fare for at udvikle sig til et bekvemt værktøj for stater og store virksomheder. Måske særligt det sidste, og det kan Andreas Marklund godt nikke genkendende til og kalder virksomheder som Facebook, Google og Apple for »nye stater«.

»De opfører sig nærmest som en form for virtuelle stater. Altså ikke fysiske stater, der udøver en form for statslig magt over et ikke-fysisk territorium. At blive udelukket fra Facebook i dag, det indebærer jo de facto at være statsløs på en eller anden måde. Du er udelukket fra en meget central del af vores tilværelse, hvis du ikke er på Facebook. De udøver censur og overvågning på samme måde, som mange myndigheder har gjort i mange hundrede år, og har på den måde en form for ikke-fysisk voldsmonopol,« siger han til Techtopia.

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Artiklen er oprindeligt publiceret på IDA Universe.