TDC klar til at blive solgt

Kun fem måneder efter uventet benspænd har TDC solgt sit schweiziske datterselskab for næsten 19 mia. kroner. Næste - og sidste - punkt på kapitalfondenes dagsorden er nu TDC selv, der har været en udmærket investering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at TDC fredag morgen fik solgt sit schweiziske datterselskab for næsten 19 mia. kr., ligger vejen nu åben for, at TDCs ejere - fem britisk-amerikanske kapitalfonde - inden for kort tid siger farvel og tak til Danmark og sælger selve TDC gennem en børsnotering.

Sunrise, der er Schweiz' næststørste teleselskab, blev ellers solgt til France Télécom i november 2009, men de schweiziske konkurrencemyndigheder stoppede i april i år overraskende salget, der anslået kunne have givet TDC 22 mia. kr. i kassen. Det standsede samtidig kapitalfondenes planlagte salg af deres egne 87 procent aktier i TDC, som de har ejet siden 2006.

Stabil aktie

»Medmindre der sker noget vildt på børsmarkederne, så har kapitalfondene højst sandsynligt penge til julegaver,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, om tidshorisonten for en børsnotering.

Den tidshorisont støtter aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, umiddelbart, dog med forbehold for, at andre selskabers planlagte børsintroduktioner kan ændre billedet lidt for at sikre, at der er flest mulige penge til rådighed på markedet. Han tror, at TDC-aktien vil appellere til investorer på jagt efter en stabil aktie.

»TDC er ingen væksthistorie, men selskabet har en god markedsposition - især i Danmark, og så er det en meget stabil forretning med blandt andet et stærkt cashflow. Det betyder, at aktionærerne vil kunne forvente gode udbytter,« vurderer Sydbank-analytikeren.

Benspænd på børsen

TDC må dog nedjustere forventningerne til 2010-resultatet, fordi Sunrise har trukket en del af læsset fremad og nu forsvinder. Alligevel er vurderingen, at TDC har fået en god pris for Sunrise.

Den britiske kapitalfond CVC Capital Partners overtager Sunrise som led i årets største overtagelse af et europæisk teleselskab. Sunrise har en årlig omsætning på 9,9 mia. kr. og 2,85 millioner kunder.

Teleanalytiker John Strand mener, at CVC må satse på, at konkurrencemyndighederne på et tidspunkt alligevel tillader et videresalg.

TDC er Danmarks største teleselskab på både fastnettelefoni, mobiltelefoni, bredbånd og kabel-TV og ejer hele det landsdækkende fastnet. TDC er dog en dværg i forhold til norske Telenor og svenske Telia, der hører til i den internationale sværvægterklasse.

Teknisk set er TDC stadig noteret på fondsbørsen i København, eftersom den næststørste enkeltaktionær, pensionskassen ATP, nægtede at sælge sine TDC-aktier til fondene og dermed blokerede for, at disse fik 90 procent og dermed fuld kontrol over TDC og kunne afnotere selskabet for at operere i mindre offentlig bevågenhed.

Siden købet har TDC solgt samtlige sine udlandsaktiviteter fra for at koncentrere sig om Danmark samt erhvervsforretningen i Norden. TDC ejer i dag kun en mindre del af mobilselskabet Nawras i ørkenstaten Oman på Den Arabiske Halvø.

10 mia. udbetalt

Siden de fem kapitalfonde - Apax Partners, Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts, Permira Advisers og Providence Equity Partners - overtog røret, er der udbetalt dividender for i alt 10,49 mia. kr. til aktieejerne.

De mange frasalg har - fraregnet Sunrise - indbragt 1,263 mia. kr., og i fondenes regeringstid er TDCs forpligtelser steget fra 49,729 mia. kr. ved udgangen af 2005 til 59,345 mia. kr. ved udgangen af 2009, altså med 9,6 mia. kr.

Ved udgangen af 2005 havde TDC samlet set 20.200 medarbejdere. Ved udgangen af juni i år var der 12.381 tilbage, heraf 1.513 i Sunrise.

TDC var fredag 43,3 mia. kr. værd. Det er 10,8 procent mindre end ved årsskiftet men 31,5 procent mere end for et år siden.

CVC ønsker med købet at lade Sunrise fortsætte i rollen som udfordrer til Swisscom og bakker fuldt op om strategien, investeringsplanerne og ledelsen med Oliver Steil i stolen, som han indtog i foråret.

CVC har i år afsluttet to andre store handeler. I juni købte man Blackstones temaparkgruppe Merlin Entertainments for 630 mio. britiske pund, i august det spanske Abertis for 1,7 mia. euro. CVC blev startet i 1981 som banken Citicorps europæiske kapitalfond. Den administrerer en pengetank på 10,8 mia. euro.