Sydbank: Nedjustering er ikke uventet - men størrelsen er

Mærsks nedjustering kom ikke ud af det blå, men til gengæld er den uventet stor, mener Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

Foto: Thomas Lekfeldt. Maersk Line får øretæver fredag morgen.
Læs mere
Fold sammen

Mærsk-gruppen har fredag morgen nedjusteret helårsforventningerne og regner nu med et underliggende resultat på 3,4 mia. dollar i 2015. Tidligere var forventningen et overskud på 4,0 mia. dollar, oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen. I danske kr. er der tale om en nedjustering på knap 4 mia. kr.

- Det har været tydeligt længe, at Maersk Line ikke har været godt kørende. Er det fuldstændig uventet? Nej. Vi vidste godt der var en risiko. Er det skuffende alligevel? Det er det vel lidt, siger Sydbanks Jacob Pedersen.

Nedjusteringen skyldes især Maersk Line, der er hårdt ramt af konkurrencesituationen på markedet for containerfragt. Maersk Line ventes nu at hente et overskud på 1,6 mia. dollar, hvilket er 600 mio. dollar lavere, end da selskabet kom med halvårsregnskab i august.

- Det er kun Maersk Line (der bidrager til nedjusteringen, red.), så det er en stor nedjustering. De kommer ned på et resultat på omkring 1,6 mia. dollar, hvilket stort set svarer til første halvår. Det er helt afgjort, at Maersk Line er hårdt ramt, også hårdere end forventet, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Jacob Pedersen sætter ikke tal på, hvor meget aktien ventes at falde, men mener, at de fleste vil blive skuffede over nedjusteringens størrelse.

- Nu har investorerne i hvert fald fået et målepunkt på, hvor galt det går i Mærsk i en worst-case situation med en oliepris, der gør det svært at tjene penge for Maersk Oil, og et brutalt containermarked for Maersk Line, siger senioranalytikeren til Ritzau Finans.

Worst-case situationen ser dermed ud til at kaste et underliggende resultat på 3,4 mia. dollar af sig i 2015.