Svitzer-fusion udtryk for Uggla-handlekraft

Mærsk-arvingen Robert Ugglas firma Svitzer fusionerer sin slæbebådsforretning. Iølge analytiker er det endnu et skridt i meget klar Mærsk-plan.

Robert Mærsk Uggla, som er topchef i Svitzer lige nu, bliver sandsynligvis ikke en del af direktionen i det nye firma Ardent, som Svitzer kommer til at hedde efter fusionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svitzer, som har Mærsk-arvingen Robert Uggla i spidsen, fusionerer sin bjærgningsforretning med det amerikanske selskab Crowleys.

Det meddeler selskabet tirsdag.

Analytiker vurderer, at frasalget af bjærgningsforretningen til et joint venture med Crowleys giver mening for Mærsk-ejede Svitzer, som altså fusionerer forretningsområdet med det amerikanske selskab under et nyt navn.

»Robert Uggla har tidligere ryddet op i selskaber, hvor der er behov for oprydning, og det her er endnu et tiltag, der viser handlekraft fra ham,« siger analytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

Ny direktør i selskabet Ardent, som fusionen kommer til at hedde, bliver Peter Pietka, som lige nu er administrerende direktør i Svitzer Salvage.

Svitzer er et 180-år gammelt firma med 4000 ansatte, som arbejder med bjærgnings- og slæbebådsforretning, og de udgør med en omsætning på 5,7 milliarder kroner kun to procent af Mærsks samlede omsætning. Bjærgningsforretningen udgør under fem procent af Svitzers omsætning, og det virker som en strategisk velovervejet beslutning ifølge Jacob Pedersen, der dækker A.P Møller Mærsk for Sydbank.

»Det er et klart udtryk for en tendens i Mærsk, at man frasælger de ting, som ikke tjener penge til forretningen. Dem finder man en varig løsning for. Hvilken løsning, afhænger lidt af markedet, og i det her tilfælde var det altså en fusion, der gav mening. Det er det muliges kunst for Mærsk og Svitzer,« siger senioranalytikeren.

Svitzer havde i 2014 et underskud på 270 millioner dollars eller godt 1,9 milliarder kroner.