Svenskere tager magten i betonfirma

Kapitalfond sætter sig på magten i den kriseramte betonproducent H+H International. De øvrige aktionærer bliver tromlet over i redningsaktionen. Det vækker vrede hos pensionsgiganter.

Redningsaktionen betyder, at H+H undgår at lide kvælningsdøden på grund af en tom pengekasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en opsigtsvækkende manøvre kaster den svenske kapitalfond Nordic Capital op mod en halv milliard kroner ind i kriseramte H+H International. Redningsaktionen ser ud til at komme i sidste øjeblik for betonproducenten, der er blevet efterladt gispende efter vejret på grund af en skarp økonomisk nedtur og et voldsomt slagsmål i ejerkredsen.

H+H International ønsker ikke selv at løfte sløret for, hvem selskabets redningsmand er, men Berlingske Business erfarer, at der er tale om Nordic Capital. H+Hs tyske konkurrent Xella har også været på banen med et bud, men er blevet afvist.

Redningsaktionen betyder, at H+H undgår at lide kvælningsdøden på grund af en tom pengekasse. Det faktum vækker selvfølgelig glæde hos aktionærerne, men bestyrelsens fremgangsmåde i sagen vækker til gengæld udbredt vrede. Af meddelelsen om det tiltrængte kapitaltilskud fremgår det, at de nuværende A-aktionærer - der kontrollerer selskabet i dag - har nikket og sagt god for kapitalfondens indtog.

B-aktionærerne, der blandt andet tæller de to store danske pensionskasser LD og ATP, er dog ikke blevet spurgt. Det vækker vrede hos pensionskasserne, der kan se frem til en markant udvanding af deres ejerandel i den børsnoterede betonproducent.

LD-chef forundret
»LD har kun en mindre post i H+H, men det ændrer ikke ved, at vi også er meget forundret over, at man i den grad har valgt at udvande B-aktionærerne, og dermed undladt at inddrage de eksisterende B-aktionærer. Vi kan ikke umiddelbart huske, hvornår vi sidst har set noget tilsvarende. Vi er nærmest i tvivl, om der er noget vi har misforstået. Det understreger for os endnu engang det utidssvarende i en A- og B-aktiestruktur, når den slags kan få lov at foregå,« lyder det vredt fra aktiechef Henrik Ekman fra LD.

Lidt mere afdæmpet er meldningen fra aktiechef Claus Wiinblad fra ATP, selvom han ikke lægger skjul på en vis bekymring over redningsplanen for H+H.

»Der er ingen tvivl om, at H+H er i en situation, hvor der var et stort behov for kapital, og derfor var det vigtigt med en aftale. Men sådan en aftale kan skrues sammen på mange måder, og for os er det helt utrolig vigtigt, at der findes en løsning, som beskytter B-aktionærerne bedst muligt,« siger Claus Wiinblad, der kontrollerer 12 procent af aktierne i H+H.

Nødvendig aktion
Detaljerne om redningsaktionen er endnu få, men det står klart, at kapitalindsprøjtningen på op til 500 mio. kr. er mere end dobbelt så meget som den nuværende markedsværdi af H+H. Tirsdag faldt markedsværdien helt ned til 245 mio. kr. hvis man antager, at de unoterede A-aktier koster det samme som B-aktierne.

Det er samtidig hævet over enhver tvivl, at redningsaktionen var tvingende nødvendig, da kassen hos H+H var ved at være tom. H+H opgjorde selv sin egenkapital til 648 mio. kr. ved udgangen af juni, men en kilde med kendskab til selskabet vurderer dog, at egenkapitalen reelt er tæt på nul. Kontantbeholdningen var 30. juni på blot 6,7 mio. kr., mens gælden er eksploderet fra 381 mio. kr. i slutningen af 2007 til nu over 1 milliard kr.

Med så stor en gæld har hovedbankforbindelsen Danske Bank været tæt inde i redningsaktionen. Aftalen betyder dog, at Danske Bank nu har »tilkendegivet at ville opretholde selskabets finansiering«, hvilket ikke kan tolkes anderledes end, at Danske Bank har truet med at lukke pengekassen.

Aftalen betyder, at den finansielle investor vil betale helt ned til 100 kr. for de nye aktier, hvilket er det lovmæssige minimum. Købsprisen svarer samtidig til, at køberen formentlig ender med 75 til 80 pct. af selskabet og dermed absolut kontrol. Det betyder, at stifterfamiliernes kontrol over H+H International om kort tid er et overstået kapitel i dansk erhvervshistorie.

Nordic Capital er i forvejen meget aktiv på det danske marked, hvor selskabet bl.a. har købt medicinalselskabet Nycomed og redningskoncernen Falck.