Svenskere tæt på at køre MT Højgaard over

Den svenske entreprenørkoncern NCCs danske forretning voksede pænt i Danmark sidste år - både når det drejer sig om omsætning, indtjening og antal ansatte. NCC i Danmark er nu tæt på at være større end MT Højgaard, der i en årrække var Danmarks største entreprenør.

Foto: Uffe Weng

Den svenske entreprenørkæmpe NCC nød sidste år godt af  et voksende behov for nye boliger og kontorer og vejarbejde i Danmark. NCC i Danmark øgede således sin omsætning med 11 pct. i 2015 til 6,9 milliarder kr., mens driftsoverskuddet voksede med hele 17 pct. til 409 mio. kr.

Dermed er NCC i Danmark med 2.200 ansatte meget tæt på at overhale MT Højgaard, som for 2015 har bebudet en omsætning på 6,5 til 7 milliarder kr. og et driftsoverskud på 325-375 mio. kr.

MT Højgaard blev til i begyndelsen af 2001 som en fusion af de gamle danske entreprenørvirksomheder Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz. De skulle sammen stå som et dansk værn mod NCC og Skanska, som havde etableret sig på det danske marked. I en årrække var MT Højgaard landets største entreprenørvirksomhed, men den blev for et par år siden overgået af Per Aarsleff, som sidste år rundede de 10 milliarder kr. i omsætning.

NCC Construction, der er det største ben i NCCs danske forretning, har i 2015 oplevet en fremgang i omsætningen på 16 pct. til 4,1 milliarder kr., mens driftsindtjeningen er vokset 11 pct. til 256 mio. Fremgang skyldes især store bolig - og kontorbyggerier og energirenoveringer på ældre lejligheder.

NCC Bolig har sidste år omsat for omkring en milliard kroner, og her har salget været drevet af en god efterspørgsel på projektboliger i hovedstaden. I løbet af året har NCC Bolig leveret 188 boliger - blandt andet rækkehusene Havnevigen på Islands Brygge.

Desuden er de sidste ejerlejligheder på Krøyers Plads, der sidste år fik den prestigefyldte MIPIM-pris som verdens bedste boligbyggeri, blevet aflevet til de private købere.

Hele NCC-koncernen omsatte sidste år for lige knap 50 milliarder kr.