Staten mister millioner på aktieoptioner

Staten går ifølge Politiken tirsdag hvert år glip af et tocifret millionbeløb, fordi en stribe danske banker aflønner deres direktører med de omstridte aktieoptioner, der senest i tilfældet EBH Bank nævnes som en direkte årsag til bankens kollaps.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indehaveren af en aktieoption sikres en gevinst, når aktiens kurs stiger. Men i modsætning til almindelig aflønning skal arbejdsgiveren ikke betale den såkaldte lønsumsafgift til staten af gevinsten af aktieoptionerne, skriver Politiken.

Afgiften udgør 9 procent af lønnen, og brugen af aktieoptioner som aflønning af direktørerne betyder, at staten årlig går glip af et beløb på mellem 12 og 25 millioner kroner alene fra bankerne, viser beregninger fra Skat. Det er et skattehul, der straks bør lappes, lyder meldingen fra SF's skatteordfører, Jesper Petersen.

»Samfundet mister skatteindtægter fra direktørerne og mangler så pengene til at betale for vores skoler og sygehuse. Derudover tilskynder det bankerne til at flytte lønningerne fra at være almindelig løn over til aktieoptioner, da det er afgiftsfrit for dem. Og aktieoptioner kan netop føre til risikofyldte investeringer og overdreven spekulation«, siger Jesper Petersen til Politiken.

Aktieoptionerne er blevet ekstra sprængfarlige, efter at det i weekenden kom frem, at den krakkede EBH Banks direktører havde aktieoptioner for 46 millioner kroner, som de kunne hæve i 2010, hvis det var lykkedes at holde kursen på bankens aktier.

Det førte ifølge kritikerne til, at banken tog ekstreme risici i form af farlige udlån på ejendomsmarkedet, skriver Politiken, og bankens ledelse er nu politianmeldt for kursmanipulation.
Finanskrisen har vist nogle helt klare fejl ved aktieoptioner som aflønningsform i finansielle virksomheder, mener professor i finansiering ved CBS Finn Østrup. Han ser derfor gerne, at aktieoptioner på en eller anden måde bliver forbudt.