EBH-skandale viser faren ved aktieoptioner

Skandalen om kursmanipulation for 300 millioner kroner i EBH er et eksempel på, hvad klækkelige aktieoptioner kan drive bankdirektører til, vurderer professor.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ironisk, at skandalen om ulovlige kursmanipulationer i EBH Bank ruller lige efter at et bredt flertal i Folketinget vedtog Bankpakke III uden begrænsninger for aktieoptioner.

For ulovlighederne i EBH Bank kan meget vel stamme fra de klækkelige aktieoptioner, som bankens direktører forsøgte at redde hjem til sig selv på falderebet, inden banken krakkede.

- Det viser faren ved aktieoptioner, og det styrker argumenterne for, at der burde have været et forbud i bankpakken, siger Finn Østrup, professor ved handelshøjskolen i København, CBS.

Det lykkedes ikke DF, S og SF at få et forbud mod aktieoptioner til bankdirektører med i Bankpakke III, som faldt på plads i sidste uge.

Ifølge Politiken havde de to EBH-direktører aktieoptioner til en samlet værdi af 46 millioner kroner i 2007, som de kunne have hævet i 2010, hvis det var lykkedes at holde kursen på bankens aktier oppe. Det bekræfter Jørn Astrup Hansen, der af staten er sat ind som bestyrelsesformand og oprydder i banken.

- Vi kan konstatere, at direktørerne havde optioner udformet på samme måde som dem, vi kender fra Roskilde Bank. Direktionen havde således en naturlig egeninteresse i høje og stigende aktiekurser, siger Jørn Astrup Hansen til Politiken.

Ifølge Finn Østrup mistænkte man ledelsen i Roskilde Bank for at presse kurserne kunstigt i vejret ved at ekspandere udlånene og derved på kort sigt genere en høj indkomst.

- Det lyder som om, at EBH Bank ledelsen er gået et skridt videre ved direkte at manipulere med kursen, siger Finn Østrup.

Finanstilsynet har politianmeldt EBH Bank og EBH-Fonden for kursmanipulation for 300 millioner kroner i perioden op til krakket i efteråret 2008. Samtidig er Dexia Bank Danmark anmeldt for at have deltaget i kursmanipulationen.

/ritzau/