Sony og Panasonic er nu ren skrot

Kreditvurderingsinstituttet Fitch går voldsomt til værks, og det bliver nu svært for elektronikgiganterne at låne penge.

Den japanske elektronikgigant Sony går tre hak nedad på kreditvurderingsstigen. Arkivfoto: Toru Hanai, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

To af Japans største teknologikoncerner er blevet nedgraderet til skrot.

Sony og Panasonic får dermed meget svært ved at låne penge, efter at kreditvurderingsselskabet Fitch torsdag morgen satte dem begge ned i anseelse. Sony rykkede tre trin nedad, fra BBB minus til BB-minus, mens Panasonic rykkede fra BB til BBB minus, to trin ned.

Begge selskaber kæmper en hård kamp om forbrugernes penge i en tid, hvor størstedelen af dem forbruges på mobiltelefoner og tavle-PCer. Samtidig slås de med den stærke japanske yen, som gør japanske produkter dyrere end ellers i udlandet.

Begge skal af med 10.000 ansatte

Sony skiftede 1. april topchef. Den tidligere næstkommanderende, Kazuo Hirai, overtog kommandoen efter Howard Stringer, som i dag er bestyrelsesformand for den gigantiske koncern. Hirai lagde ud med at skære bemandingen ned med 10.000 ansatte, og samtidig er han i gang med at rydde op i de mange hjørner og afkroge, samtidig med at mobilproducenten Sony Ericsson, som i dag hedder Sony Mobile, integreres bedre, efter at Sony købte svenske Ericsson ud af det fællesejede selskab.

Fitch mener dog, at »meningsfuld genrejsning vil blive langsom«.

Panasonic er ifølge Fitch ramt af svækket konkurrenceduelighed inden for fladskærms-TV-apparater, ligesom det kniber med at tjene ordentlige penge. Panasonic offentliggjorde i november en spareplan, hvorefter 10.000 stillinger skal skæres bort - de 8.000 inden udgangen af det forskudte regnskabsår i marts 2013. Samtidig indstiller Panasonic sit smartphonesalg i Europa.