Japansk elektronikindustri lider

De store i den japanske elektronikbranche klarer sig trods tab, men Sharps dage kan være talte.

Foto: KIMIMASA MAYAMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gigantiske elektronikvirksomhed Sony ser ud til at klare sig hæderligt gennem sin turnaround. Selskabet har netop aflagt kvartalsregnskab, og har i selskabets andet kvartal præsteret et driftoverskud på 379 mio. dollars, mod et mindre tab i samme kvartal sidste år.

Sony fastholder en forventning om at komme ud af året med et overskud på driften på 1,63 mia. dollars, trods en samtidig nedjustering af forventningerne til salget.

Sony har i kvartalet gennemført en række frasalg, men må notere sig, at mange kunder har vendt selskabets TV-apparater ryggen. Selv om meget fokus i øjeblikket samler sig omkring smartphones og tavlecomputere, udgør salget af TV-apparater fortsat en betydelig del af omsætningen elektronikbranchen, og her må Sony altså bide en nedgang på 14,6 mio TV-apparater i sig, ligesom at også salget digitalkameraer er i fald.

Til gengæld klarer salget af selskabets Playstation sig fortsat fint, omend de bærbare konsoller lider. Det er især i Europa og USA, at Sony taber salg.

Tusindevis af fyringer

Selskabet er dog i gang med en turnaround, der blandt har andet har medført tusindevis af fyringer og et øget fokus på mobile enheder. De sker efter fire år i træk med tab - og samlet værdi, der er styrtdykket fra 120 mia. dollars i 2000 til blot 11 mia. dollars nu.

Mens Sony kan notere sig en lille fremgang, står det helt anderledes slemt til hos Sharp, der også har aflagt kvartalsregnskab. Sharp angiver i regnskabet, at det er usikkert om selskabet vil kunne klare sig på egne ben i fremtiden, og forventer således at tabe 5,6 mia. dollars i år.

Kan måske ikke rettes op

Sharp angiver at have kraftig negativ drift, der måske ikke kan rettes op. Selskabet påtænker nu at sælge produktionsapparat fra og fyre over 10.000 mand.

Sharp angiver at være i forhandlinger med andre selskaber om eventuelle alliancer, herunder Taiwan-producenten Hon Hai Industries.

Samtidig har Panasonic meddelt, at selskabet forventer at tabe 10 mia. dollars i år, og vil nu flytte fokus væk fra TV-apparaterne, som selskabet taber penge på. Panasonic har fjernet 36.000 jobs. En del af Panasonics tab hidrører dog fra nedskrivninger.