Solstorm mod energiminister

Klima- og energiminister Martin Lidegaard er i dag indkaldt til hastesamråd, fordi hans ministerium kendte til et »hul i solcelleloven«, inden loven blev vedtaget. Enhedslisten kræver en forklaring.

Energi- og klimaminister, Martin Lidegaard, er kommet i massiv modvind. Her taler han ved åbningen af »Energy Europe« i Bella Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) skal i dag stå skoleret i en alt andet end behagelig sag om lovsjusk i hans eget ministerium.

Berlingske Business har dokumenteret, at embedsmænd i Klima- og Energiministeriet kendte til et såkaldt »hul i solcelleloven«, inden loven blev vedtaget.

Det handler om muligheden for at koble flere store solcelleanlæg sammen og derved omgås en grænse på 400 kW.

Nu kræver både Enhedslisten og Venstre en forklaring. Derfor har partierne indkaldt ministeren til hastesamråd, før en ændring af solcelleloven andenbehandles i Folketinget senere i dag.

Ifølge Enhedslistens energiordfører Per Clausen er der to muligheder:

»Enten fortalte embedsmændene ikke ministeren om det her, på trods af at man vidste det i ministeriet. Det er slemt for ministeriet. Hvis man faktisk har fortalt ministeren det, er det slemt for ham,« siger han.

Uacceptabelt arbejde

Interne arbejdspapirer fra Klima- og Energiministeriet viser, at afdelingschef Anne Højer Simonsen allerede 13. december sidste år – ti dage før loven blev ændret første gang – blev gjort opmærksom på det såkaldte hul i loven. Samme dag informerede hun flere medarbejdere i ministeriet, herunder departementschef Thomas Egebo.

»Det har ikke været meningen, at nedenstående (sammenkobling af store anlæg, red.) skulle kunne lade sig gøre, så hvis reglerne, som vi har lavet dem nu, ikke forhindrer det, må vi jo nok tilbyde at lave nogen, der gør ;-),« skrev afdelingschef Anne Højer Simonsen i en e-mail, hvor Thomas Egebo står som modtager.

Papirerne er tilgængelige her på Business.dk.

Per Clausen fra Enhedslisten er oprørt over, at departementschefen kendte til det såkaldte hul i loven, inden den blev vedtaget. Konsekvensen er nemlig, at virksomheder er gået konkurs, og at udbygning af solcelleanlæg sker andre steder, end forligskredsen ønskede.

Milliarder på spil

»Nu skal vi høre ministerens forklaring. Men det er klart, at vi ikke kan acceptere, at vi indgår aftaler og lovgiver på et grundlag, som, man i ministeriet ved, er forkert. Det må der gøres noget ved. Hvis ministeren ikke har vidst noget, har han vel også en interesse i, at der bliver ryddet op, så vi er sikre på, at både han og vi fremadrettet bliver ordentligt informeret,« siger Per Clausen.

En omfattende dansk udbygning af sol-celleanlæg på jorden kunne ifølge Energistyrelsens beregninger have kostet statskassen knap syv milliarder kroner frem til 2020 i form af lukrative støtteordninger. Eller sågar det dobbelte, viser et notat fra styrelsen. Penge som ministeriet ikke havde skrevet ind i budgetterne.

På den baggrund fremsatte Martin Lidegaard et hastelovforslag i marts mod de såkaldte »solcellebaroner« – men hans embedsmænd kendte altså allerede til »hullet i loven« i december, før loven blev vedtaget.

I dag husker Martin Lidegaard »ikke at være blevet orienteret«.

Sagen får Enhedslistens energiordfører til at sætte spørgsmålstegn ved arbejdsgangene i Klima- og Energiministeriet.

»Er vi sikre på, at vi nu vedtager noget, der er fornuftigt? Og er vi sikre på, at de overgangsbetingelser, som, ministeriet kommer med, er fornuftige? Kan man overhovedet være sikker på noget som helst, der kommer derfra (ministeriet, red.)? Det er jo et problem,« siger Per Clausen.

Det åbne samråd finder sted i Folketinget klokken 10.40 i dag. Senere på dagen andenbehandles ændringsforslaget til solcelle-loven.

Her er dokumentationen for solcellekaos.