Smedegaard: Qatar-aftalen er guld værd

Det er en meget centrale aftale, som A.P. Møller - Mærsk kan være på vej til at underskrive i Qatar.

Det er ikke kun i Qatar, at Mærsk vil satse stort. Til onsdagens kapitalmarkedsdag slog topchef Nils Smedegaard Andersen (i midten) fast, at de vil være et verdensklasse konglomerat. »Det centrale er, at vi skal være blandt de vindende aktører inden for vores forretningsområder,« sagde Nils Smedegaard. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Det er helt centrale forhandlinger, som A.P. Møller - Mærsk i øjeblikket er i gang med i den lille oliestat Qatar. Selskabet er sandsynligvis tæt på at være i mål med kontrakten, der skal forlænge samarbejdet mellem den danske virksomhed og Qatar udover 2017.

Parterne har traditionelt holdt alt nyt fra forhandlingerne for sig selv. Men onsdag sagde oliechef Jakob Thomasen, at en ny kontrakt sandsynligvis vil betyde ændrede forhold, som også andre olieselskaber har oplevet i landet. Men hvornår aftalen er på plads, og hvad den kommer til at indeholde, holder A.P. Møller - Mærsk endnu for sig selv.

»Vi regner med at forlænge kontrakten, men det bliver ikke bare en forlængelse på uændrede vilkår. Det går vi ud fra. Om det bliver dårligere eller bedre, ved vi ikke, men der kan sagtens laves noget win-win på sådan noget,« siger Nils Smedegaard Andersen til Berlingske.

En ny licens vil være den største enkeltstående kontrakt en dansk virksomhed nogensinde har underskrevet. Aftalen kan vise sig at have en produktionsværdi på svimlende 600 milliarder kroner, hvis den bliver forlænget med 30 år. Og forhandlingerne har så stor betydning for både Qatar og A.P. Møller - Mærsk, at de har involveret emiren af Qatar og formanden for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

»Det er klart, at det en meget stor del af Maersk Oils produktion, så selvfølgelig er den meget vigtig,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Maersk Oil har historisk skabt et meget højt afkast. Det skyldes, at der var betydeligt mere olie i den danske del af Nordsøen end forventet. Men også at selskabet i 1992 gik ind i Qatar – en beslutning, som viste sig at være en af de mest succesfulde i dansk erhvervshistorie og siden har bidraget til betydelige overskud i det danske olieselskab.

Tilbage i 1992 troede ingen olieselskaber på, at der var nævneværdige mængder olie ud for Qatars kyster. Det dengang ukendte Al-Shaheen-felt var opgivet af de store olieselskaber. Men Maersk Oil troede på, at det kunne gøres rentabelt, og det lykkedes over al forventning, og i dag er Al-Shaheen Qatars største oliefelt.

I 2005 besluttede Mærsk at investere yderligere cirka 30 milliarder kroner i at udbygge feltet. Det var den største investering, som et dansk selskab nogensinde har gennemført uden for Danmarks grænser.

Det betød, at Qatar blev det vigtigste olieland for A.P. Møller - Mærsk, efter at den danske del af Nordsøen i årevis havde været den største del af det danske olieselskab.

A.P. Møller - Mærsk har sat en plan i gang om yderligere at udbygge Al-Shaheen-feltet for otte milliarder kroner.