Qatar vil ændre gylden Mærsk-aftale

Der vil blive ændret på den kommende guldrandede aftale med myndighederne i Qatar. Det erkender ledelsen i Maersk Oil for første gang.

A.P. Møller - Mærsk erkender for første gang, at betingelsen for selskabets helt centrale oliekontrakt i Qatar sandsynligvis bliver ændret. Licensaftalen udløber i 2017, og en forlængelsen har været omgærdet med stor tavshed fra den danske virksomhed og myndighederne i Qatar.Her ses Jakob Thomasen, topchef for Maesk Oil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

A.P. Møller - Mærsk erkender for første gang, at betingelsen for selskabets helt centrale oliekontrakt i Qatar sandsynligvis bliver ændret. Licensaftalen udløber i 2017, og en forlængelsen har været omgærdet med stor tavshed fra den danske virksomhed og myndighederne i Qatar.

En ny aftale vil have en årlig produktionsværdi på mere end svimlende 20 mia. kr. for Mærsk, og det vil være den største aftale en dansk virksomhed nogensinde har underskrevet.

»Vi forventer at betingelserne vil blive ændret,« sagde Jakob Thomasen, adm. direktør for Maersk Oil, på en såkaldt kapitalmarkedsdag i virksomheden.

Han har ellers i flere år stort set været tavs om udviklingen i forhandlingerne med myndighederne i Qatar. Traditionelt har Maersk Oil sagt, at forhandlingerne var konstruktive. Den udmeldning gentog Jakob Thomasen om Mærsks centrale Al-shaheen-felt i Qatar.

»Vi er i en positiv dialog med regeringen i Qatar. Der er rum til betydelige investeringer i Al-Shaheen, men de kan naturligvis ikke gå i gang, før vi har en forlængelse af aftalen,« sagde Jakob Thomasen.

Det mest sandsynlige er, at det danske selskab står til at få mindre gunstige vilkår, når den nuværende aftale udløber i 2017.

Qatar – der har verdens højeste BNP per indbygger – er i øjeblikket i forhandlinger med flere olieselskaber om at forlænge deres koncessionsperioder på flere af landets olie- og gasfelter. Landet forsøger angiveligt at stramme grebet mere om olie­reserverne.

Den franske oliegigant Total var det første selskab til at mærke stramningerne, da en forlængelse blev indgået i slutningen af 2012. Her måtte Total afgive en større produktionsandel for at få kontrakten hjem.

Tidligere har Mehran Kamrava, professor ved Georgetown University i Qatar, sagt til Berlingske, at A.P. Møller - Mærsk risikerede forringelser af aftalen.

»Det vil sandsynligvis blive med nye betingelser, som vi også så, da Total fik forlænget sin koncession,« sagde Mehran Kamrava i marts til Berlingske.

Myndighederne i Qatar har ikke på noget tidspunkt udtalt sig om forhandlingerne med A.P. Møller - Mærsk.

Al-Shaheen har i mange år stået for en meget stor del af indtjeningen i A.P. Møller - Mærsk. I nogle perioder har Qatar således leveret op mod halvdelen af det samlede overskud i hele koncernen.