Skat: Knap 70 interessante adresser i Panama-læk

Skattemyndighederne gik mandag aften på jagt i den omfattende læk af dokumenter i skattelysag fra Panama, og flere interessante oplysninger er dukket op. Det kan dog tage lang tid at få sagerne undersøgt til bunds, fortæller Skat.

Foto: RODRIGO ARANGUA. Og ifølge Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, er der mellem 60 og 70 adresser, der er interessante at arbejde videre for de danske myndigheder.
Læs mere
Fold sammen

Som en kødelsker vil kaste sig over en stor, rød bøf, sad Skats specialister mandag aften klar til at kaste sig over en omfattende database med lækkede oplysninger fra et panamansk advokatfirma, der kan kædes sammen til skatteunddragelse.

Den Internationale Sammenslutning af Undersøgende Journalister, ICIJ, åbnede nemlig for en digital database, der indeholder omkring 360.000 navne og selskaber, der er en del af lækken, som kastede store overskrifter af sig tidligere på foråret.

Og ifølge Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, er der mellem 60 og 70 adresser, der er interessante at arbejde videre for de danske myndigheder.

»Det er ikke et hav af danskere involveret, så det er rimeligt overskueligt. Med det samme går vi ind og kigger på, om der er nogen, vi skal i dialog med. Vi skal have undersøgt, om der er grundlag for skattepligt i Danmark,« siger han til Berlingske Business.

Jim Sørensen regner med, at Skat rimeligt hurtigt vil kunne lukke mange af sagerne.

Han fortæller, at der vil være nogen, der har et lille beløb stående, hvor det slet ikke er relevant for Skat at tage sagen op. Derudover vil man køre oplysningerne sammen med andre sager for at se, om der kan laves koblinger til tidligere sager.

»Vi bruger pengene ordentligt, og iværksætter kun sager, hvis vi mener, der er chance for at løfte en sag om skattepligt,« siger indsatsdirektøren.

Artiklen fortsætter under grafikken.

De sager, som Skat vælger at forfølge, kan dog godt trække ud, fordi Skat skal hente oplysninger i udlandet, forklarer Jim Sørensen. Derudover skal bankoplysninger som bankoverførsler og formuer også granskes.

»Hvis ikke dem, vi undersøger, spiller med, så tager det os omkring ét år af løfte sagerne, fordi vi skal til udlandet at hente oplysninger og samle oplysninger fra banker. Vi skal kunne dokumentere det,« siger han.

Den omfattende læk stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca og skabte voldsom forargelse tilbage i april, hvor en del af dokumenterne og oplysningerne kom frem i medier verden over.

Imens det i Danmark har været småt med store sager om skatteunddragelse i de 11,5 millioner dokumenter, har oplysningerne trukket tråde til ledende magthavere i udlandet.

Blandt andre Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, har været kædet sammen med lækken. Derudover trådte Islands nu tidligere statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tilbage efter offentliggørelsen.