Skandaleramte Hesalight ville investere millioner i serbiske kloaksystemer

Erstatningssag bringer nye oplysninger om forholdene i den skandaleramte Hesalight, der gik konkurs for tre år siden, skriver finans.dk.

Lars Nørholt er en af de sagsøgte i konkursboet Hesalights erstatningssøgsmål på 200 millioner kroner. Sagen føres af kurator Henrik Selchau Poulsen, og den begynder på mandag i Roskilde Byret, og der forventes at falde dom 18. december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017

Finansiering af serbiske kloaksystemer, 50 millioner til et brasiliansk selskab og opkøb af tilgodehavender hos italienske kommuner for godt 200 millioner kroner.

Det er blot nogle af de oplysninger, som Henrik Selchau Poulsen, kurator i lampevirksomheden Hesalights konkursbo, forventes af fremlægge, når Retten i Roskilde på mandag begynder en ganske spektakulær erstatningssag på 200 millioner kroner mod direktør Lars Nørholt, bestyrelse og tidligere revisor.

Erstatningssagen omhandler ansvaret for Hesalights konkurs, og den tager ifølge Finans.dk udgangspunkt i en række stærkt usædvanlige forhold, som udover kloaksystemer og tvivlsomme kontrakter på både to- og trecifrede millionbeløb også omhandler flere private hævninger.

Lars Nørholt selv har ingen erindring om, at Hesalight skulle have opkøbt fordringer for 200 millioner kroner i Italien, og han genkender heller ikke kurator Henrik Selchau Poulsens fremlægning af, at kontrakten med det brasilianske firma P&G skulle være indgået under uansvarlige omstændigheder. Det fremgår af et skriftligt svar til Finans.dk.

Lars Nørholt bekræfter dog, at Hesalight indgik i et samarbejde med en serbiske virksomhed, og det var meningen, at det serbiske firma skulle konstruere og vedligeholde kloakkerne i den serbiske kommune Stare Pazova, mens Hesalight i stedet skulle levere finansieringen.

Kontrakten måtte dog ophæves, men ifølge Henrik Selchau Poulsen var kloakprojektet fra start af direkte imod Hesalights vedtægter ligesom det heller ikke var en del af lampevirksomhedens vækstplan.

I det skriftlige svar til Finans.dk oplyses det i øvrigt også, at Lars Nørholt vil frifindes på erstatningskravet, der samlet lyder på 200 millioner kroner.

Danmarks hårdeste dom

Selvom det altså er en ganske særlig sag, der på mandag skal for retten i Roskilde, så ligger skandalen om Hesalight adskillige år tilbage i tiden. Indtil videre har den ført til Danmarks hårdeste dom for økonomisk kriminalitet til direktør Lars Nørholt.

Retten i Roskilde idømte ham i januar syv års fængsel, en tillægsbøde på 15 millioner kroner samt fratagelsen af retten til at drive virksomhed, da han blev kendt skyldig i kontraktmæssigt bedrageri for 361 millioner kroner samt skyldig i dokumentfalsk, mandatsvig, skyldnersvig og momssvig.

Der er kun ét foregangs tilfælde af samme hårde dom for økonomisk kriminalitet, og den blev givet til Stein Bagger for hans rolle i skandalen om IT-Factory. Lars Nørholt ankede med krav om frifindelse, og sagen skal derfor køre i landsretten til januar.

Erhvervsstyrelsen afviste regnskaber

Skandalen begyndte at rulle tilbage i 2015, da Bagmandspolitiet indledte sine undersøgelser af Hesalight. Efter halvandet års efterforskning blev adskillige hjem ransaget og Lars Nørholt sigtet.

I november 2016 blev Hesalight erklæret konkurs, fordi lampevirksomhedens regnskaber viste sig at være stærkt misvisende. Nogle måneder inden var de første regnskaber blevet afvist af Erhvervsstyrelsen, og investorerne trak sig, da de opdaterede regnskaber blev fremlagt.

Undervejs i den proces havde Børsen skrevet en række kritiske artikler om virksomheden, der blandt andet kom i modvind, da det kom frem, at Novo Nordisk og Arla ikke var kunder hos Hesalight, selvom lampevirksomheden ellers skrev dem som »nøglekunder« i sit materiale.

Pludselig var virksomheden, der have en ambition om at redde verden med LED-lamper, langt fra den succeshistorie med bugnende budgetter, som de fleste gik og troede.

Straffesagen mod Lars Nørholt begyndte tilbage i september 2018, og efter 20 retsmøder blev han idømt en historisk hård dom.

På mandag begynder det civile søgsmål mod ham, bestyrelsen og Hesalights tidligere revisor. Sagen om de 200 millioner og ansvarsfordelingen i forhold til Hesalights skandale forventes af være afsluttet 18. December 2019.