Skandaleramte Atea med i udbud om millionkontrakt

Staternes og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) giver bestikkelsesmistænkte Atea lov til at deltage i et udbud på en IT-aftale til 420 mio. kr. Det vækker undren hos Transparency International.

13 personer er sigtet i sagen om omfattende bestikkelse herunder flere tidligere og nuværende ansatte i Atea. Blandt de tiltalte er Ateas nuværende administrerende direktør Morten Felding (billedet) og tidligere landechef Peter Trans. Tre personer sidder stadig varetægtsfængslede. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste måned må betegnes som et sandt mareridt for IT-virksomheden Atea, der er blevet filtret langt ind i en omfattende bestikkelsessag, der også involverer Region Sjælland, Rigspolitiet og konkurrenten 3a-IT.

Nu kan der dog være oprejsning på vej for den sigtede direktør Morten Felding og resten af Atea-ledelsen.

IT-virksomheden har fået tilladelse til at deltage i udbuddet om en lukrativ computeraftale med landets kommuner. Det skriver Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), der står for udbuddet, mandag i en mail til samtlige kommuner. Udbuddet har en værdi af omtrent 420 millioner kroner og bliver formentlig afgjort i løbet af denne uge.

Tilladelsen er interessant, da SKIs direktør Signe Lynggaard Madsen tidligere har meldt ud, at hun overvejede at udelukke Atea fra indkøbscentralens udbud, som følge af at flere tidligere og nuværende højtstående Atea-medarbejdere er sigtet for at give bestikkelse i form af dyre hotelophold og luksusrejser til medarbejdere i Region Sjælland og Rigspolitet.

»Der er muligheder for udelukkelse, men disse skal naturligvis bruges meget varsomt. Det har derfor været afgørende at få klarlagt en række spørgsmål, som vi havde til Atea. På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kan indgå i det igangværende udbud,« siger Signe Lynggaard Madsen.

SKI har fulgt bestikkelsessagen tæt, siden den begyndte at rulle i begyndelsen af juni. SKI-ledelsen har frygtet, at den formodede bestikkelse kunne være betalt med penge, der burde have været indbetalt til SKI. Hver gang, Atea modtager en ordre gennem SKIs kommunale indkøbssystem, skal firmaet indberette og betale 1,5 procent af ordrens værdi til SKI. Derfor har SKI ad to omgange bedt Atea om garantier for, at det ikke var SKI-midler, der stod på Ateas såkaldte konto 2840, der ifølge politiet blandt andet er blevet brugt til at finansiere den famøse tur til Dubai.

Det har Atea nu garanteret. Samtidig har firmaet i en redegørelse til SKI forsikret, at der er taget en lang række tiltag for at stoppe bestikkelse i fremtiden. Den garanti har altså vist sig at være nok til at overbevise SKI, efter de fredag og mandag har holdt møde med Kammeradvokaten.

»Vi kan konstatere, at Atea har igangsat en række tekniske, organisatoriske og personalemæssige initiativer, der skal modvirke korruption. Vi har også lagt vægt på, at ingen af de sigtede i sagen har været direkte involveret i forbindelse med rammeaftale »50.40 Computere og tilbehør«,« siger SKI-direktøren.

I redegørelsen erkender Atea dog, at de har begået »en række fejl« i indberetningerne til SKI. De manglende indberetninger kunne have betydet, at SKI gik glip af millioner af kroner. I et af tilfældende drejer det sig om indkøb af iPads og Mac-computere for 22,9 millioner kroner til Rudersdal Kommune, der blev gennemført for halvandet år siden. I den sag er SKI gået glip af omtrent 230.000 kroner, har TV 2 tidligere beskrevet.

»Jeg lægger vægt på, at Atea tilkendegiver, at der har været en række fejlkilder i deres systemer og processer, og at de har garanteret, at der nu ryddes op og sikrer fuld indberetning,« siger Signe Lynggaard Madsen, som er sikker på, at Atea vil betale for de manglende indberetninger.

Atea har nu hyret revisionsfirmaet Deloitte til at gennemgå samtlige ordrer gennem SKI.

At en af de centrale virksomheder i dét, der ligner danmarkshistoriens største bestikkelsessag, har fået lov til at deltage i udbuddet, giver stof til eftertanke i den danske afdeling af antikorruptionsorganisationen Transparency International.

»Den nye Atea-ledelse siger, at de har stoppet bestikkelse. Men er det nok nok til, at den kan vinde en kontrakt? Jeg må i hvert fald forvente, at man inde i SKI har gjort sig nogle tanker om, hvorledes udfaldet af de kommende retssager skal kunne påvirke udbuddet,« siger bestyrelsesformanden i Transparency International, Knut Gotfredsen.

Knut Gotfredsen, bestyrelsformand i Transparency International

»Man er uskyldig, indtil man er dømt. Men spørgsmålet er, om udbudsbetingelserne indeholder nogle krav om, at kontrakten bliver annulleret, hvis Atea bliver dømt. Hvis Atea bliver dømt for bestikkelse, mener jeg godt nok ikke, at staten kan indgå kontrakt «


Ifølge Knut Gotfredsen er det utroværdigt, at det er tre tidligere højtstående ledere i Atea, der er sigtet i bestikkelsessagen, mens Ateas nye direktør, Morten Felding, har ladet bestikkelsen fortsætte på sin vagt.

»Man er uskyldig, indtil man er dømt. Men spørgsmålet er, om udbudsbetingelserne indeholder nogle krav om, at kontrakten bliver annulleret, hvis Atea bliver dømt. Hvis Atea bliver dømt for bestikkelse, mener jeg godt nok ikke, at staten kan indgå kontrakt med virksomheden,« siger han.

Hos SKI mener direktøren, at der er taget tilstrækkelige tiltag for at gardere sig mod en dom til Atea.

»Vi ser meget alvorligt på bestikkelse, og i vores kontrakter har vi direkte angivet, at bestikkelse udgør misligholdelse, og at SKI kan ophæve kontrakten, hvis der foreligger en endelig dom for bestikkelse,« siger hun.

Foruden Atea deltager tre andre IT-virksomheder i det værdifulde udbud, men SKI må ikke offentliggøre navnene på dem. Udbuddet skulle allerede have fundet en vinder, men på grund af Ateas indblanding i bestikkelsessagen er afgørelsen blevet udskudt to gange.