Skandaleramte Atea får lov til at kæmpe om millionudbud

Statens og Kommunernes Indkøbscentral (SKI) giver bestikkelsesramte Atea lov til at deltage i et udbud på en IT-aftale til en værdi af 420 millioner kroner. Det sker, selvom Atea erkender, at de har lavet fejl, som kunne have kostet SKI millioner.

Fredag sendte Atea en redegørelse til SKI, som indkøbscentralen i dag offentligør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk

IT-virksomheden Atea får tilladelse til at deltage i udbuddet om en lukrativ computeraftale med landets offentlige myndigheder.

Det skriver Statens og Kommunernes Indkøbscentral (SKI) i dag i en mail til landets kommuner. Udbuddet har en værdi af 420 millioner kroner og bliver formentlig afgjort i denne uge.

Tilladelsen er interessant, fordi SKI tidligere har overvejet at udelukke Atea fra fremtidige udbudsrunder, som følge af Ateas rolle i den igangværende bestikkelsessag, der også involverer Region Sjælland og Ateas konkurrent 3a-IT.

Da bestikkelsessagen begyndte at rulle i starten af juni, frygtede ledelsen i SKI, at der var brugt SKI-midler til at bestikkelse. Hver gang en kommune køber ind hos Atea gennem SKIs indkøbsaftaler, er Atea forpligtet til at indberette ordren, og sende 1,5 procent af aftalens værdi til SKI. Derfor bad indkøbscentralen Atea om en garanti for, at deres penge ikke er endt som smørelse i blandt andet Region Sjælland.

Fredag sendte Atea en redegørelse, hvor de garanterer, at SKIs penge ikke er brugt til at finansiere noget mistænkeligt. Atea erkender dog, at virksomheden har fundet »en række fejl« i indberetningerne til Atea.

Fejlene kunne have vist sig at være en dyr affære for SKI, hvis de ikke var blevet opdaget, men får altså ikke konsekvenser for Ateas deltagelse i det lukrative udbud 50.40. Det har SKI besluttet efter et møde med Kammeradvokaten, skriver indkøbscentralen i mailen til landets kommuner.

»På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier, har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kan indgå i det igangværende udbud af rammeaftale 50.40 Computere og it-tilbehør,«

Præcist hvor mange ordrer Atea ikke har indberettet korrekt, ved selskabet ikke med sikkerhed. Atea har derfor virksomheden hyret Deloitte til at gennemgå indberetningerne.

De manglende indberetninger kan vise sig at være en dyr affære for SKI. En af sagerne drejer sig om indkøb af iPads og Mac-computere for 22,9 millioner kroner til Rudersdal Kommune, som blev gennemført for halvandet år siden. I den sag er SKI gået glip af omtrent 230.000 kroner, har TV 2 tidligere beskrevet.