Sigtet IT-direktør: »Det her handler ikke om bestikkelse«

Den tidligere Atea-chef Peter Trans er løsladt fra sin varetægtsfængsling. Han mener slet ikke, at der er tale om en bestikkelse i sagen, og går samtidig i kødet på Ateas ledelse.

Peter Trans, der indtil for en uge siden sad varetægtsfængslet, vælger i dette interview at bryde navneforbudet og som den første af de sigtede i den såkaldte Atea-sag at give sin version. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

»Hvis jeg kunne lægge én million kroner på bordet for at få mulighed for, at turen til Dubai ikke havde fundet sted, så ville jeg gøre det på stedet.«

Det er tydeligt, at den tidligere Atea-chef Peter Trans ærgrer sig over, at han i disse uger befinder sig helt centralt i den spektakulære bestikkelsag, som blandt andet involverer Region Sjælland og Atea.

Som den første af de deltagende på den famøse luksustur til Dubai vælger han nu at bryde navneforbudet og fremlægge sin version af den spegede sag.

Peter Trans, som i dag er direktør i IT-virksomheden 3a-it, er tidligere koncerndirektør og landechef i Atea. Og så er han sigtet for at bestikke IT-medarbejdere i Region Sjælland og Rigspolitiet. For kun én uge side blev han løsladt efter at have tilbragt to uger bag lås og slå som varetægtsfængslet.

»Jeg kunne sidde derinde og se TV 2 News og andre medier sende historier ud om sagen. Nu vil jeg forklare, hvordan jeg ser den.«

Lidt over kl. seks om morgenen 9. juni, blev Peter Trans anholdt. Først da han sidder til et grundlovsforhør i Nykøbing Falster flere timer senere, går det op for ham, hvad sagen drejer sig om, fortæller han: »Der finder jeg ud af, at omdrejningspunktet er konto 2840 – at den konto var blevet brugt til at betale Dubai-turen,« siger Peter Trans.

Konto 2840 hos Atea er helt afgørende i politiets sigtelse af 13 personer i sagen. Ifølge sigtelsen blev kontoen benyttet til at betale dyre ture til blandt andet Las Vegas, Hotel Frederiksminde i Præstø og ikke mindst rejsen til Dubai i november, hvor Peter Trans sammen med to andre tidligere Atea-chefer, én ansat i Region Sjælland og én fra Rigspolitiet, formåede at formøble 410.000 kroner på fire dage.

Ifølge politiet er regningerne altså sendt til konto 2840 og betalt af Atea. Men helt så simpelt er det ikke, mener Peter Trans.

Han hævder, at kontoen siden 2007 har fungeret som en såkaldt skyldig-konto, hvor de beløb, som Region Sjælland har haft til gode hos Atea, er blevet placeret.

»Det er Region Sjællands penge, der står på konto 2840. Så det er sådan set slet ikke Atea, der har betalt turene. Det her handler altså slet ikke om bestikkelse, men om noget helt andet,« siger Peter Trans.

Medarbejdere fra regionen har kunnet bestille varer eller rejser hos Atea, som så er blevet betalt med konto 2840 i det omfang, der har været penge til gode på kontoen, siger Peter Trans.

Og i flere tilfælde har de bestillinger været i en prisklasse, som normalt ikke tolereres i regionen, mener han.

Han mener også at vide, at alle omkostninger til Dubai-turen uretmæssigt er blevet bogført på Region Sjællands skyldig-konto – nummer 2840.

I Region Sjælland afviser IT-direktør Per Buchwaldt umiddelbart, at Region Sjælland har eller har haft penge stående på en sådan konto i Atea.

»En sådan kontos eksistens er jeg ikke bekendt med. Det forhindrer selvfølgelig ikke, at der er en enkelt person hos mig, der kender den,« siger Per Buchwaldt, som heller ikke anerkender, at de penge, som Atea måtte skylde Region Sjælland, kan betegnes som regionens egne.

En af IT-chefens medarbejdere, der nu er sigtet i sagen, var med på turen til Dubai, men Per Buchwaldt var overbevist om, at det drejede sig om en ferie.

Diskussionen om, hvem der betalte hvad på Dubai-turen, er kun toppen af isbjerget i den komplicerede sag, som politiet i øjeblikket er i gang med at udrede.

Skandalen begyndte at rulle, da Atea-chefen Morten Felding sidst i maj ringede til Per Buchwaldt og fortalte ham om konto 2840 og om de rejser og ophold, den havde finansieret. På den baggrund ringede Region Sjællands IT-direktør til politiet, som tre uger senere slog til med anholdelser og sigtelser af 13 personer, heriblandt Morten Felding selv.

Hvorfor Morten Felding selv fortalte Region Sjælland om kontoen og forbruget, der er endt med at ramme ham som en boomerang, har Peter Trans også et bud på.

Kort forinden havde Atea tabt et udbud i Region Sjælland til en værdi af mere end 500 millioner kroner til hans nye selskab, 3a-it, som er en direkte konkurrent til Atea. Peter Trans gætter på, at Ateas ledelse blev så desperat over at tabe udbuddet, at han i et forsøg på at få regionen til at omgøre beslutningen fortalte Per Buchwaldt, at konto 2840 er suspekt og er blevet brugt til at smøre medarbejdere i regionen.

»Morten Felding bringer pludselig den konto på banen og får den til at fremstå som noget odiøst.«

»Hvordan han kan forestille sig, at han kan fortælle det, uden at alle løgnehistorierne kommer frem, forstår jeg slet ikke. Det er helt vanvittigt. Jeg har ikke pæne ord at sige om det,« siger Peter Trans.

I en e-mail skriver Morten Felding til Berlingske, at han ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

Den formodede bestikkelse skal ifølge politiet have stået på siden 2007.

Selv stopper Peter Trans i Atea 1. juni 2014, flere måneder inden turen går til Dubai. Han antog dengang også, at turen ville løbe ud i sandet, fortæller han.

»Der er ikke nogen, der tror, at Atea vil arrangere en tur til Dubai for nogle tidligere medarbejdere.«

På et tidspunkt bliver Peter Trans og hans kollega spurgt, om de selv vil betale for turen. Det vil de ikke og foreslår, at den bliver aflyst.

Ifølge Peter Trans kommer turen tilbage på skinner, da der en dag i august tikker en SMS-besked ind fra Ateas nuværende landechef, Morten Felding, hvor der står »Turen er on. God tur«.

»Vi tager ikke ansvar for turen. Vi møder bare op som privatpersoner. Det er sammen med mennesker, vi kender, og det ville være hyggeligt, tænkte jeg, « siger Peter Trans, der på det tidspunkt troede, at Atea betalte turen for ham og de andre tidligere medarbejdere. At hele turen blev finansieret af konto 2840, som det fremgår af sigtelsen, er først gået op for ham senere.

Undervejs på turen tænker Peter Trans over, at det faglige indhold lader til at være minimalt. Han spørger sig selv, om ikke det vil skabe problemer for de offentligt ansatte medarbejdere, men han bringer ikke emnet op på turen.

»Jeg burde have råbt og sagt, at de måske burde betale for det her privat. Men det gjorde jeg ikke, og det er jeg rigtig, rigtig ked af i dag,« siger Peter Trans.

Har det været vigtigt for dig og dine kollegaer i Atea og 3a-it at have et tæt forhold til de offentlige IT-medarbejdere?

»Forestil dig, at du er ansat som sælger. Hvor vigtigt er det at have et godt forhold til sin kunde? Selvfølgelig er det da vigtigt. Det er dog ikke det samme, som at man skal have et ulovligt forhold.«

Er det nogensinde svært at vide, hvorvidt det forhold er på kanten af noget ulovligt?

»Jeg kan love dig, at vi har diskutteret det her til hudløshed. Hvis en kunde i det offentlige beder om noget, kan det være uhyggeligt svært at sige nej og sætte spørgsmålstegn ved, om kunden nu også handler efter reglerne. Det er ikke umuligt, men det er virkelig svært.«

Har der i Atea været særlig tvivl om de regler?

»Det er et universelt problem, uanset om man sælger sko, IT eller flødeboller. Man skal hele tiden finde ud af, hvornår det tipper over til noget, hvor den offentlige kunde misbruger pengene.«