Schroders: Udenlandske ejendomsinvesteringer er umagen værd

Mange ejendomsinvestorer ville stå sig godt ved at sprede risikoen i betydeligt højere grad, end de gør i dag – og så selv om det kræver hårdt arbejde. Det mener Chris Ludlam, Head of Real Estate Capital hos Schroders. Han besøgte i sidste uge København.

Chris Ludlam. Fold sammen
Læs mere

Selv om nordtyske storbyer som Hamborg, Berlin og Köln ligger tæt på Danmark, udgør de nogle helt andre ejendomsmarkeder, hvor de totale afkast i perioden 1991-2016 samvarierer med under 30 procent, i forhold til afkastet i København. Noget tilsvarende gør sig gældende for britiske storbyer som Birmingham og Manchester.

Det er tal som disse, Chris Ludlam har med, når han som Head of Real Estate Capital hos den internationale kapitalforvalter Schroders rejser rundt i verden for at sælge en ide, som stadig er noget fremmed for mange ejendomsinvestorer: At det er fornuftigt at investere en stor del af deres porteføljer uden for deres lokalområder.

»Internationalt er der mange investorer, der er begyndt at sprede deres ejendomsinvesteringer. Spørgsmålet er, om nordiske investorer er tilstrækkeligt opmærksomme på denne tendens,« sagde Chris Ludlam til Berlingske Business Ejendomme, da han i sidste uge var i København.

Hjemme bedst

»Ved ejendomsinvesteringer er der stadig en høj grad af home bias. Investorer vil typisk sige, at deres hjemmemarked har lav risiko, fordi de forstår det, og at de derfor vil have et højere afkast, hvis de skal acceptere den højere risiko ved at investere andre steder. Men faktisk kan de tværtimod opnå lavere risiko ved at sprede deres investeringer,« uddyber Chris Ludlam.

Der er gode grunde til investorernes traditionelle skepsis over for investeringer i andre lande end det, de selv kommer fra. Ejendomme er et aktiv, hvor det er særligt vigtigt at forstå markedet til bunds og at have adgang til lokale netværk.

Det vil Chris Ludlam heller ikke bortforklare. Hans påpeger blot, at der også er en gevinst ved risikospredningen – den, som kommer til udtryk i de store forskelle i afkastet mellem byer, der ligger en times flyvning eller mindre fra hinanden.

Derfor kan det sagtens være umagen værd at sætte sig grundigt ind i andre markeder, eller at alliere sig med partnere, som man stoler på, og som har disse kompetencer, anfører Chris Ludlam.

»Det er meget vigtigt at have lokale folk på stedet. De kan analysere markedet og se, hvor udviklingen i byerne er på vej hen. En gammel ejendom kan for eksempel være uegnet til en finansiel virksomhed, der typisk gerne vil have meget rene lokaler med store, hvide flader, men meget velegnet til en kommunikations- eller medievirksomhed,« siger han.

Optur i København

Schroders selv håndterer foreløbigt sine nordiske ejendomsinvesteringer fra Stockholm, hvor man har opbygget et team til formålet, og netop de nordiske markeder nogle af dem, som Schroders meget gerne vil sælge til investorer fra resten af Europa.

Blandt argumenterne er, at den økonomiske vækst er i den høje ende i forhold til resten af Europa, at vores infrastruktur har høj kvalitet, og at det om fornødent er muligt for staterne at investere i endnu mere af den, da de alle har lav statsgæld.

Specifikt for København vurderer Schroders også, at ejendomsmarkedet står foran nogle positive år.

»I de fleste år siden finanskrisen har antallet af nye kontorkvadratmeter på markedet været større end netto-optaget fra virksomhedernes side. Men fra næste år og nogle år fremover forventer vi, at det vil være omvendt. Det vil få tomgangen til falde, og måske også lejeniveauerne til at stige. Det er blandt andet det, der får investorerne til at slå til – at de tror, at de kan se frem til stigende afkast,« siger Chris Ludlam.

En yderligere detalje, man skal sætte sig nærmere ind i, er også det med samvariationen mellem afkastet på egne og fremmede markeder. Der er nemlig på ingen måde en naturlov, at jo længere væk man kommer, jo mindre bliver samvariationen, og dermed jo højere værdien af risikospredningen.

Faktisk er Madrid den europæiske storby, som ifølge tallene (der strammer fra MSCI) har haft den største samvariation med København i 1991-2016. Også Lyon, Barcelona og Milan ligger højt på denne liste, og det samme gør – måske mere umiddelbart forståeligt – Oslo og Rotterdam.