Så er det slut med Windows

1. november var skæringsdatoen for, hvor længe Microsoft holder liv i Windows - vel at mærke version 3.x.

De, der har siddet ved computeren længe nok, mindes måske Windows 3.1 (eller her Windows 3.11) fra begyndelsen af 1990erne. Skærmbilledet er fra den engelske udgave af Internet-leksikonnet Wikipedia. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det endegyldigt slut med Windows - i alle tilfælde version 3.x.

1. november holdt IT-giganten Microsoft op med at give licenser til den temmelig forældede udgave af computerstyresystemet, der kom tilbage i maj 1990, skriver BBC.

Første gang med mus

Windows 3.x (og senere Windows 3.11) var Microsofts første forsøg med en grafisk brugerflade på computerskærmene, altså hvor man ikke længere tastede lange kommandokoder i programmeringssproget DOS for at starte et program men i stedet greb en mus og klikkede på skærmen. Den metode havde Microsoft lært af Apple, som man samarbejdede med en periode.

For en computerbruger i dag var Windows 3.11 (den version var den mest udbredte) sandt at sige ikke særligt avanceret, men på den tid, hvor man var vant til at starte et program og derefter lukke det, hvis man skulle starte et andet, var det nyskabende. Og det var første gang, at man stiftede bekendtskab med en grafisk brugerflade.

Senere kom der mulighed for også at få lydkort og CD-ROM-drev.

Bruges om bord på fly

Helt frem til slutningen af 2001 kunne man faktisk få hjælp fra Microsoft til den gamle Windows-udgave, og den har levet videre som et såkaldt indlejret system indtil 1. november 2008. Det er faktisk den teknologi, som bruges til forskellige billetsystemer og kasseapparater. Måske vil det ryste nogen, at underholdningssystemerne om bord på Virgins og Qantas' langdistanceflyvninger også bygger på Windows 3-familien.

Den kræver i øvrigt, at computeren har mindst 640 kilobyte RAM-arbejdshukommelse (i dag taler vi om to-tre-fire-otte gigabyte), og at der er mindst syv megabyte plads på den indbyggede harddisk (i dag måles harddiske i 250, 500, 750 gigabyte, ja, sågar, i terabyte, altså 1.000 gigabyte).

Det anslåes, at lidt under 90 procent af al verdens personlige computere - fraregnet de tunge servere i baglokalerne - har en udgave af Windows installeret.

Windows 3-familien blev i 1995 afløst af Windows 95. Senere kom Windows 98, Windows 2000, Windows XP og - i januar 2007 - Windows Vista. Næste udgave bliver Windows 7, som næppe dukker op på en computer nær dig før i begyndelsen af 2010.

 
Læs også:

De ti dyreste mobiltelefoner mest til blær

Google vil have flere gamle aviser

De ti dummeste IT-spørgsmål