S: Jo, fibernettene skal åbnes for konkurrenter nu

Det er »en helt tåbelig investering« at bygge flere forskellige net for at forbedre internetdækningen i Danmark. Derfor skal energiselskaberne lukke konkurrenterne ind på deres fibernet - mod betaling, naturligvis, siger Socialdemokraterne.

Fiberkabler kan sende lys igennem i topfart, og lyset bringer internetsignalet frem og tilbage. Elselskaberne har gennem de seneste omkring ti år gravet fibernet ned i mange dele af landet for at konkurrere med især TDC, men mange af deres fibernet er lukket for konkurrenter, som ikke kan leje sig ind - og det skal der laves om på, siger Socialdemokraterne. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler om at skaffe flest mulige danskere bedst mulig mobil- og internetdækning. Derfor skal energiselskaberne åbne deres fibernet, så konkurrenterne kan leje sig ind og sælge internetforbindelser, TV og telefoni.

Det bliver kravet fra Socialdemokraterne, når de politiske partier nu skal lægge de store linier for fremtidens tele- og IT-politik i Danmark.

»Vi har - håber jeg - et samlet ønske om at få så god en dækning så mange steder som overhovedet muligt. Derfor har vi brug for, at nettene åbnes, så der bliver adgang for flere selskaber på samme net. Vi skal undgå, at der etableres parallelle net. Det er en helt tåbelig investering i vores lille land at bygge flere net mange steder. Derfor arbejder Socialdemokraterne for, at nettene bliver åbnet. Og det skal selvfølgelig ikke være gratis. Man skal betale leje for at bruge andres net,« fastslår Socialdemokraternes IT- og teleordfører, Karin Gaardsted, over for Berlingske.

Løfte om åbenhed er over ti år gammelt

Hun påpeger, at energiselskaberne for mere end ti år siden lovede at åbne deres nye fibernet, som tog konkurrencen op med især TDC, så det ikke kun er energiselskaberne selv, der efterfølgende tilbyder kunderne at kunne få internetforbindelse, TV og telefoni over de lysoptiske fibernet, men at også konkurrerende selskaber vil kunne leje sig ind og tilbyde kunderne deres produkter. Det har også interesseorganisationerne Dansk Erhverv og IT-Branchen i et fælles udspil i sidste uge bedt politikerne om at tage hånd om.

Det er samme tvangsåbning, som TDC - som Danmarks største telekoncern med landsdækkende fastnet - er blevet pålagt. For nylig blev også det TDC-ejede YouSees kabel-TV-net pålagt åbnet for konkurrenter.

»Det kan selvfølgelig være et slag for dem, der investerer, og det kan jeg sagtens forstå. Men vi står ikke i en situation, hvor vi skal opfordre til, at der bygges parallelle net. Desuden tror jeg, at åbne net vil give en indtægt for både de tele- og energiselskaber, som har investeret i fibernet. De vil naturligvis kunne opkræve et beløb, og dette beløb vil kunne forbedre deres indtjening, selv om der er kunder, som måtte hoppe fra deres selskab til et andet. Alt i alt vil bedre konkurrence generere flere kunder og højere forbrug, og større konkurrence på området er en klar fordel for forbrugerne,« fastslår Karin Gaardsted, der også er Socialdemokraternes forbrugerordfører.

Når TDC kan tjene penge...

Derfor er hun glad for, at EU arbejder på en beslutning om, at alle net skal åbnes mod betaling, som fastsættes af den nationale myndighed, så prisen ikke vil kunne sættes så højt, at ingen andre vil købe sig ind.

»Hvis TDC kan investere i udbygning af sit net, selv om de allerede nu er tvunget til at åbne nettet for andre, hvad er der så egentlig i vejen for, at energiselskaberne kan gøre det samme? TDC har åbne netværk og investerer fortsat massivt i udbygning og udvikling af disse. Det er også muligt for energiselskaberne,« mener IT- og teleordføreren.

Hun gør det dog klart, at der skal satses på mange forskellige områder og teknologier for at sikre, at alle danskere - uanset hvor i landet de bor og arbejder - kan få ordentlig mobil- og internetdækning.

»Der sker kun for lidt«

Til gengæld kritiserer hun, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) først vil indkalde Folketingets partier til drøftelse af et nyt og moderniseret teleforlig efter sommerferien.

»Jeg har endnu ikke fået en indkaldelse, og skal vi først i gang efter sommerferien, sker der i hvert fald ikke noget inden udgangen af 2017, måske først i 2018. Det, synes jeg, er ikke i orden, når vi har brugt fire år på at diskutere, at der var behov for et bredt forlig, hvor flest mulige partier kom med. Der sker kun for lidt,« slår Karin Gaardsted fast.

Dansk Folkepartis IT- og teleordfører, Jan Callesen, sagde tidligere i denne uge til Berlingske, at han finder det for tidligt at tvinge energiselskaberne til at åbne deres net. Han opfordrede dog samtidig, i lyset af de kommende EU-krav, energiselskaberne til selv at begynde at forberede sig.