Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det bliver lige efter sommerferien, at regeringen har sit udspil klar med linierne for, hvordan hele Danmark får ordentlig mobil- og bredbåndsdækning og konstant er med helt fremme med den nyeste teknologi.
Det sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som også er teleminister, da han mandag morgen indledte en stor konference arrangeret hos Dansk Industri (DI) på Rådhuspladsen i København om, hvordan Danmark gør klar til at blive et såkaldt gigabitsamfund.
»Der arbejdes på et større, telepolitisk udspil, som bliver oplægget til et nyt teleforlig. Jeg glæder mig til at drøfte regeringens udspil kort efter sommerferien. Teleudspillet skal være ambitiøst, for Danmark skal være førende i Europa og udnytte den nye kommunikationsteknologi. Derfor handler det om, at forliget omfatter så bred en del af Folketinget som muligt. Det er afgørende at få en bred aftale, så rammevilkårene også gælder ude i fremtiden,« sagde Lars Christian Lilleholt.
Minister: Dårlige forbindelser skal løses
Han slog fast, at »der er fortsat lokalområder i landet med utilfredsstillende mobil- eller bredbåndsdækning«.
»Og det skal løses for at sikre væksten i hele Danmark. Heldigvis er vi nået rigtigt langt med den bedste 4G-dækning i Europa, og hvor 88 procent af alle har adgang til mindst 100 megabit download- og 30 megabit uploadhastigheder,« sagde ministeren.
Det har gennem flere år været de skiftende regeringers målsætning, at alle i Danmark - uanset hvor de bor og arbejder - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Det såede Lars Christian Lilleholt dog nu tvivl om.
»Jeg tør ikke love, at alle i 2020 kan få adgang til disse hastigheder, men vi skal have så mange som overhovedet muligt med,« sagde han.
Ingen statsstøtte og ingen foretrukken teknologi
Det nuværende teleforlig stammer fra 1999 og er det længst eksisterende, politiske forlig i Danmark. Det bygger på to grundpiller: At al udvikling sker på markedsvilkår og altså uden statsstøtte, og at den sker teknologineutralt, altså uden at man satser specielt på enten fastnet, mobilnet, kabel-TV-net eller fibernet. Det vigtige er, at alle får adgang - ikke hvordan det sker.
»Min grundlæggende holdning er, at vi skal holde fast i de to, gamle dyder. De har bidraget markant til, at Danmark er i superligaen på tele og digitalisering, og jeg har ikke fantasti til at forestille mig, at det ikke også er en del af fundamentet fremover,« sagde Lars Christian Lilleholt.
Han slog samtidig fast, at der »kommer en mere klar definition af, hvilke opgaver kommuner, regioner og private aktører skal tage sig af«. Det skal forhindre benspænd og misforståede satsninger, hvor kommuner enten gør det besværligt at sætte de mobilmaster op, som er afgørende for en ordentlig dækning, eller laver udbud, som går på tværs af de grundlæggende principper.
DI: Bedre vilkår for investeringer, tak
Ministeren fremhævede derfor, at »vi er nødt til at se på at sikre telebranchen rammevilkår, som sikrer et højt investeringsniveau«.
Direktør i DI, Tine Roed, slog da også fast, at netop ordentlige forhold, som sikrer, at tele- og internetudbyderne vil bruge flere penge i Danmark, er afgørende.
»Det, at vi i dag tager for givet, at vi bare kan bruge den bærbare og mobiltelefonen og kontakte familien, selv om den måtte være mange tusinde kilometer væk, skal man måske ikke bare tage for givet. Hvis ikke der investeres, vil der ikke være nogen forbindelse fremover. Danmark er førende i Europa, men vi kan ikke bare læne os tilbage. Presset på mobil- og bredbåndsdækningen øges, og inden længe skal der også tales om udrulning af 5G-mobilnet. Det vil kræve investeringer, der er langt større end de over seks milliarder kroner, som telebranchen årligt investerer i Danmark nu. Desværre er disse investeringer faldet, og det skal der rettes op på,« understregede Tine Roed.
Hun understregede behovet for at skabe bedre investeringsvilkår for digital infrastruktur i Danmark.
»Derfor afventer vi med spænding regeringens kommende teleudspil og teleforlig,« sagde DI-direktøren.