Rygtestorm før Apple-event

Det, der egentlig blot er en lancering af en ny udgave af softwaren på en iPhone, har fået nettet til at koge af rygter. Nogle mener endda, at Apple i aften vil lancere en tablet-mac uden tastatur.

Apple-chefen Steve Jobs er stadig sygemeldt med en sygdom, der har fået ham til at tabe adskillige kilo. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA
Der er gået otte måneder siden Apple sendte den nye iPhone 3G på markedet, men telefonen kan stadig skabe vild hype på selv de store, internationale medier.

Forleden inviterede Apple særligt udvalgte fra pressen til en event i selskabets hovedkvarter i aften - men allerede længe inden begyndte nettet at koge over af rygter om, hvad virksomheden mon har tænkt sig at lancere.

Umiddelbart er der ikke håndfaste beviser på andet end at Apple blot vil lancere en ny udgave af softwaren på iPhonen - en overhaling, der er ganske dagligdags, og som i sig selv ikke burde give anledning til særlig stor virak.

På det seneste har først Palm lanceret deres nye Palm Pre - en smartphone, der er så elegant designet, at den har en klar appel til iPhone-segmentet. Dernæst kom Microsoft på banen med deres Windows Mobile 6.5-styresystem, der ved første øjekast også har en vis lækkerheds-faktor. Og endelig har HTC sendt endnu en Google-telefonen på markedet, som er noget kønnere end dens forgænger.

Alle tre konkurrenter har presset Apple til at gøre noget ved en række mangler i selskabets eneste telefon - blandt andet manglen på MMS.

Flad computer uden tastetur
Men en helt anden del af rygtestrømmen er, at Apple i aften vil lancere en tablet-mac med trykfølsom skærm. Tablet-PC'en har elllers endnu ikke været en udpræget kommerciel succes, men der har alligevel længe været rygter om, at Apple forberede en lancering af en fuldstændig flad computer, der dybest bare er en trykfølsom skærm og ikke ret meget andet.

Hos det amerikanske IT-medie Computerworld, spekuleres der blandt andet i, at Tablet-Mac'en kan være Apples bud på en computer i den ultrabærbare klasse, der er blevet døbt Netbooks. Spekulationerne baserer blandt andet på en jobannonce, hvor Apple tidligere har søgt efter udviklere til iPhone-agtige enheder, men også meldinger fra Kina om, at Apple har bestilt et stor antal trykfølsomme 10-tommer skærme på kinesiske fabrikker.

Den sygemeldte Apple-CEO Steve Jobs har ellers tidligere sagt, at Apple ikke vidste, hvordan man skulle lave så billige computere, uden at de samtidig blev noget juks. Derudover har Apple en udpræget B&O-agtig prisstrategi, hvor de næsten ikke har et eneste produkt i den nedre del af prisskalaen. Det vil derfor være et brud med Apples vanlige profil, hvis selskabet faktisk vælger at lancere en tablet-Mac, der kan konkurrere med de ekstremt prisbillige netbooks.

Svagt stigende telefonsalg
Telefoner i det dyre smartphone-segment er - som resten af mobilmarkedet - ramt af den økonomiske afmatning, men ifølge en ny analyse fra IT-analysehuset IDC, forventes markedet for smartphones alligevel at stige med tre procent i år, selv om markedet for almindelige mobiler forventes at falde.

Der har tidligere været spekuleret heftigt i, om Apple var på vej med en mini-iPhone med mere begrænsede funktioner, men verden har endnu ikke set nogen såkaldt iPhone Nano - eller nogen andre udvidelser af iPhone-udbuddet. Følger Apple samme produktudviklingscyklus som med den oprindelige iPod, vil udbuddet dog blive udvidet betragteligt på et tidspunkt i relativt nær fremtid.

Alligevel er der indtil videre blot tale om netop rygter og spekulationer. Apple selv, har i vanlig medietaktisk stil valgt kun at antyde, hvad selskabet vil vise frem.