Telia mister iPhone-monopol

Efter lidt over et halvt år som eneforhandler af iPhonen i skandinavien, begynder Sonofon nu også at sælge telefonen. Dermed er Telia-monopolet brudt.

Lanceringen af iPhone i Danmark betød lange køer og folk, der overnattede foran Telias butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias monopol på at sælge iPhones i Skandinavien er nu røget en tur ud med badevandet, efter at Telenor her til eftermiddag meddelte, at koncernen netop har underskrevet en aftale med Apple om salg af den meget omtalte telefon. Telenor driver i Danmark Sonofon, der ifølge en pressemeddelelse fra selskabet også bliver forhandler af telefonen.

Dermed nåede Telia kun at opretholde monopolet i lidt over et halvt år. Telia har solgt iPhones som den eneste leverandør i Skandinavien siden den blev introduceret den 11. juli sidste år - og det er uvist, hvor meget telefonen har solgt.

Telia har fået strid kritik for det medfølgende abonnement til iPhonen, det såkaldte iOn-abonnement, af en række forskellige grunde og selv om det oprindeligt blev leveret med en stor portion datatrafik gratis, var abonnementet på andre områder forholdsvist ukonkurrencedygtigt. Derfor måtte Telia justere i abonnementsbetingelserne og tilbyde telefonen med en række andre abonnementstyper.

Apples iPhone er en af de mest omtalte telefoner nogensinde. Teknisk set bød telefonen ikke på mange nyskabelser, men den største nyhed var, at Apple formåede at gøre telefonen ekstremt brugervenlig i forhold til andre smartphones. Samtidig er Apple blevet rost for den indbyggede mobilbrowser, der ikke er væsentligt forskellig fra den, der ligger som standard på alle Apples computere. Siden er en stribe andre mobilproducenter kommet efter Apple og har lanceret telefoner, der skal give iPhonen kamp til stregen i det hastigt voksende smartphone-segment.

Flere operatører har gennemt tiden meldt om, at Apple-telefonen var en ganske dårlig forretning, fordi Apple insisterede på at bytte eksklusiv-retten til at sælge den til gengæld for en bid af de indtægter, som teleoperatørerne har på datatrafikken. Det vides ikke om Telenor har indgået en tilsvarende aftale med Apple. Telefonen forventes til salg i løbet af få måneder hos Sonofon.