Det vrimler med App-stores

Apple var de første med en brugervenlig måde at købe og hente programmer til mobiltelefonen. Men på dette års Mobile World Congress-messe i Barcelona vrimler det med eftefølgere.

Skræddersy din helt egen mobiltelefon.

Sådan lyder det tilbud, som kunderne til de mere avancerede mobiltelefoner fremover kommer til at få - i hvert fald, hvis man skal tro udviklingen på dette års Mobile World Congress, der blev skudt i gang mandag morgen.

Det var egentlig Apple der var først med deres såkaldte App-store, der i al sin enkelthed blot er en knap på den så berømte iPhone. Knappen giver dog adgang til en butik, hvor brugerne kan hente tusindvis af programmer til nærmest ethvert behov, de måtte have.

Apples App-store blev introduceret sammen med iPhone 3G den 11. juli sidste år, men den gik rent ind hos forbrugerne, der henter programmer i milliontal. Nu vil stort set alle andre mobilproducenter gøre kunsten efter.

Ifølge CNET, vil verdens største mobilproducent, Nokia, mandag morgen introducere deres bud på en App-store, der vil gøre livet lettere for de millioner af Nokia-brugere verden over. Den finske gigant står for over 40 procent af verdens samlede mobilsalg - men det vil givetvis kun være de mere avancerede modeller, der kommer til at kunne benytte muligheden.

Mange andre
Tidligere har også Microsoft talt om, at de ville lancere en App-store, kaldet ‘bazaar’, der fremover vil være at finde på mobiltelefoner, der bruger Microsofts mobilstyresystem, Microsoft Mobile.

Også Google er allerede på banen med en App-store til deres Android-system, der dog endnu ikke har den store udbredelse. Google producerer ikke selv mobiltelefoner, men tilbyder et gratis styresystem til andre producenter.

Også Research In Motion, der producerer Blackberry-telefonen, har annonceret planer om at sælge software. Endnu har ingen af de asiatiske mobilrproducenter offentliggjort planer.

Det har i lang tid været muligt at hente programmer til sin mobiltelefon - uanset hvilket mærke, telefonen måtte have. En af de få virkelig succesfulde softwarefimaer er norske Opera, der står bag verdens mest hentede mobilbrowser, Opera Mini. Men det er de færreste virksomheder, der har fået en lignende fed forretning ud af at programmere til den mobile platform.

Derfor er den primære nyhed i Apples App-store, udover brugervenligheden, at softwareudviklerne får en markedsplads, hvor de langt lettere kan sælge deres programmer. Det sker for beløb, der ofte er under en tier - og har allerede betydet, at flere udviklere har tjent gode penge på deres software.