Roskilde Bank-revisor fanget af fortiden

Roskilde Banks eksterne revisor frem til og med 2007, Tommy Nørskov fra revisionsfirmaet Ernst & Young, havde et indgående kendskab til en af de kunder, som var medvirkende til, at banken krakkede.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Der skriver Dagbladet Roskilde.

Dagbladet kan afsløre, at Tommy Nørskov helt tilbage i 1991 var med til den finansielle oprydning efter investeringsselskabet Chr. Islef & Co.

Netop dette selskab havde lavet en række tvivlsomme byttehandler med ejendomme i København og London til en værdi af mere end en halv milliard kroner med et andet selskab, Sophienberg Gruppen.

Bag Sophienberg Gruppen i 1991 stod Anders Moesgaard. Han var samtidig også at finde på listen over de største skyldnere i Roskilde Bank.

Da banken krakkede i 2008, havde Anders Moesgaard en låneramme i Roskilde Bank på 525 millioner kroner. Banken har nu erklæret ham konkurs, og Anders Moesgaard har svaret igen med en stævning af banken med krav om en erstatning på 383 millioner kroner.

Ifølge Dagbladets oplysninger fortalte Tommy Nørskov i sin tid som revisor fra 2004 til 2007 aldrig bankens bestyrelse om, at han havde et indgående kendskab til Anders Moesgaards meritter tilbage i 1991 i forbindelse med Sophienberg Gruppen.

Hos Ernst & Young meddeler presse- og kommunikationschef Per-Henrik Goosmann, at revisionsfirmaet ingen kommentarer har til sagen, da den involverer kundeforhold og derfor ifølge Ernst & Young er omfattet af tavshedspligt.

Dagbladet har tidligere beskrevet, at Tommy Nørskov om nogen kendte ejendomsbranchens sorte får og deres metoder, før han satte sig i stolen som bankens eksterne revisor i 2004.

Han var op gennem 1990'erne en del af det team fra Ernst & Young, som underviste på politiskolen i økonomisk kriminalitet. Samtidig blev Tommy Nørskov under overskriften »Friske kolde øjne« i 1993 lanceret af Ernst & Young som særlig ekspert i at spotte kunder i pengeinstitutterne, som udgjorde en særlig risiko.Men trods den omfattende indsigt i ejendomsbranchens gråzoner fandt Tommy Nørskov tilsyneladende ikke noget ved Roskilde Bank.

Årsregnskaberne blev godkendt uden anmærkninger helt frem til og med 2007 - få måneder, før banken kollapsede med et milliardunderskud.