Producenter og butikker afviser prisfusk

Konkurrencestyrelsen undrer sig over, at prisen på mælk og brød ikke er faldet i takt med råvarepriserne. Producenter og detailledet afviser kritikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både landbruget og fødevareproducenterne samt supermarkederne melder hus forbi, når Konkurrencestyrelsen antyder, at priserne på mælk og brød er for høje i butikkerne.

Priserne på fødevarer ude i butikkerne er ikke faldet nær så meget som forventet. Derfor vil Konkurrencestyrelsen inden sommerferien lave en analyse af årsagen til de høje forbrugerpriser. Men det forstår f.eks. Arla Foods ikke. Her siger kommunikationschefen, at en liter mælk er faldet med 95 øre siden august. I Landbrugsraadet siger man, at det ikke er landmændene eller de andelsejede fødevarevirksomheder, der skummer fløden, men snarere detailledet.

I Coop afviser kommunikationsdirektør Jens Juul Nielsen, at man holder priserne urimeligt høje trods lavere råvarepriser.

- Vores avancer i fjor var ikke større end året før. Det ses klart i regnskabet. Men vi hilser en grundigere prisundersøgelse meget velkommen, siger han.

Direktør Agnete Gersing fra Konkurrencestyrelsen undrer sig over, at priserne på brød og mælk ikke er faldet det seneste halve år.

- Det ville være meget naturligt efter det kraftige fald i råvarepriserne. Markedet reagerede meget hurtigt, da råvarepriserne steg fra midten af 2007, hvor det i løbet af få måneder blev afspejlet i høje stigninger i forbrugerpriserne. Men det modsatte har ikke været tilfældet.

Styrelsen oplyser, at man specielt vil undersøge prisudviklingen på brød og mælk. Her er priserne ikke faldet, selv om råvarepriserne er faldet betydeligt siden midten af 2008.

/ritzau/