Problemramt Samsung-toptelefon til salg igen om en måned

28. oktober vil Galaxy Note 7 igen komme til salg i Europa efter den milliarddyre tilbagekaldelse for at få udskiftet eksploderende batterier.

Samsung gør nu klar til at genåbne salget af sin toptelefon Galaxy Note 7, som fik svære skrammer - og mere til - i sit image, efter at rapporter om eksploderende og overophedede batterier begyndte at vælte ind. Nu er batteriet blevet helt udskiftet. Arkivfoto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE

Samsungs fejlramte Galaxy Note 7-toptelefon kommer igen i handelen i Europa 28. oktober, næsten to måneder, efter at den skulle have været til salg.

Det har verdens største mobilproducent meddelt, samtidig med at det står klart, at 57 procent af alle de Galaxy Note 7-telefoner, som allerede var blevet solgt eller lå i butikker i Europa, nu har fået skiftet det problemfyldte batteri, som har forårsaget overophedninger og eksplosioner.

Den 5,7 tommer store telefon blev præsenteret i begyndelsen af august, hvor Samsung dermed håbede at vinde tid, inden Apple i starten af september ville komme med sine iPhone 7-telefoner. Galaxy Note 7, der er udstyret med digital pen, fik dog også masser af anmelderroser, men snart begyndte problemer med batteriet at dukke op.

Skulle have været solgt fra 2. september

I flere tilfælde var batteriet direkte eksploderet, og billederne spredte sig hurtigt. Det fik Samsung til at hjemkalde alle omkring 2,5 millioner telefoner, som allerede var ude, for at få batteriet skiftet. Det står endnu ikke klart, hvad årsagen til eksplosionerne og overophedningen er, men eksperter mener, at Samsungs ønske om at komme hurtigt ud overalt i verden og dermed sætte sig på et vigtigt marked, før Apple rullede ud, har betydet, at den sædvanlige kvalitetskontrol er blevet slækket.

Galaxy Note 7 skulle have været til salg i Danmark fra 2. september til en pris på 6.699 kroner.

Siden 19. september har 90 procent af dem, der havde købt en Galaxy Note 7 i Europa - nærmere bestemt Storbritannien, Tyskland og Frankrig -, valgt at få den reparerede telefonmodel tilbage, mens tre procent har valgt en anden Samsung Galaxy-telefon i stedet.

Milliarddyr tilbagekaldelse

Flere end 60 procent af alle til tilbagekaldte telefoner fra USA og Sydkorea nu har fået nyt batteri, mens over 80 procent af telefonerne fra Singapore har været tilbage på fabrikkerne i Sydkorea.

Samsung opfordrer stadig alle, der har en Galaxy Note 7-telefon, til at indlevere den. Samsung opdaterede for nylig telefonens software, således at batteriet højst kan oplades til 60 procent, for derved at mindske risikoen for overophedning og eksplosioner.

Tilbagekaldelsen, der er den største i Samsungs historie, ventes at koste selskabet milliarder af kroner og kunne ses i det kommende kvartalsregnskab fra mobilgiganten. Dertil kommer, at det ventede storsalg af telefonen sandsynligvis bliver mindre som følge af de alvorlige problemer.