Først var det telefonen: Nu er Samsungs aktiekurs også brudt i brand

Aktiekursen rasler ned, efter at Samsungs nye toptelefon, Galaxy Note 7, har måttet tilbagekaldes. Det har givet Samsung dybe ridser i lakken og kan nu gavne Apples salg af den nye iPhone, som fik en lunken modtagelse.

Samsungs nye toptelefon, Galaxy Note 7 (til venstre), har siden 19. august været til salg i enkelte lande, men Samsung har bedt alle om at slukke telefonen og sende den retur, så batteriet kan skiftes ud efter risiko for eksplosion. Arkivfoto: Jung Yeon-je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største tilbagekaldelse af mobiltelefoner i verdenshistorien har indtil nu kostet den sydkoreanske elektronikgigant Samsung over 95 milliarder kroner.

Aktiekursen på Samsung er styrtdykket, efter at verdens største mobilproducent måtte kalde 2,5 millioner af sin nye flagskibstelefon Galaxy Note 7 tilbage oven på indberetninger om, at batteriet var eksploderet eller brudt i brand i 35 af telefonerne. Siden har flere flyselskaber forbudt folk at tage telefonen med om bord. De 2,5 millioner telefoner var enten allerede solgt eller ude i butikkerne klar til salg.

Astronomiske omkostninger

Galaxy Note 7, der nåede at få rosende anmeldelser for design og funktioner, blev lanceret i enkelte lande 19. august og skulle have været til salg i bl.a. Danmark fra for to uger siden - i tide, inden Apple kom med sine nye iPhone-telefoner. Men lige op til valgte Samsung at kalde alle telefoner tilbage til Sydkorea til kontrol og har indtil videre udsat lanceringen til omkring 1. oktober. Samsung har bedt alle Galaxy Note 7-ejere om at slukke telefonen og sende den retur.

Alene mandag morgen faldt Samsungs aktiekurs med 7,2 procent, og dermed er over 95 milliarder kroner i børsværdi forsvundet på to uger. Samsung var ellers lige kommet tilbage i en god gænge oven på en række svære kvartaler med tilbagegang på mobilsalget, og den gode modtagelse af Galaxy Note 7 ved præsentationen i begyndelsen af august havde lagt grunden til et forrygende efterår.

»Omkostningerne ved tilbagekaldelsen vil blive astronomiske,« siger koncerndirektør Jahan Rasty fra Real-World Forensic Engineering til nyhedsbureauet Reuters.

Samsungs problemer hjælper Apple

Tilbagekaldelsen har samtidig lavet dybe ridser i lakken på Samsung.

»Nogen sagde først, at Galaxy Note 7 kunne være den bedste smartphone nogen sinde, men nu er det muligt, at telefonen vil gå ned som den værste til dato,« siger analytiker Lee Seung-woo fra IBK Securities til Reuters.

Til gengæld kan Samsungs problemer være Apples mulighed.

»Problemet med, at mobilen kan bryde i brand, kommer på et for Apple yderst gunstigt tidspunkt, efter at sidste uges Apple-show ikke blev det event, som Apple havde håbet på. Samsungs problemer kommer belejligt for Apple, som kortsigtet kan få rygvind. Samsungs udfordringer løser dog ikke Apples mere fundamentale forhindringer: den meget store afhængighed af iPhone, manglende innovative produkter med blockbuster-salgspotentiale, og at konkurrenterne har om ikke indhentet Apple, så kan de dog øjne dem,« siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Antagelig en produktionsfejl

Det antages, at eksplosionerne skyldes produktionsfejl i visse batterier. Det har tidligere forlydt, at fejlen kan ligge i en ekstern produktion af batterier, som ikke er blevet ordentligt kontrolleret efterfølgende, fordi Samsung har skulle forproducere så mange telefoner ud fra den forventede efterspørgsel.

Samsung Electronics, som både er verdens største mobil- og TV-producent, har en børsværdi på 211 milliarder dollars eller 1.397 milliarder kroner.

Apples aktiekurs er siden præsentationen af den nye iPhone 7 faldet med fem procent.