Samsung begrænser toptelefons batteri til 60 procent

Nyt tiltag skal tvinge de sidste Galaxy Note 7-købere til at få telefonen afleveret og batteriet med eksplosionsfare udskiftet. Nu ser ærkerivalen Apple også ud til at få ridser i lakken med ny iPhone 7.

Samsung og Apple slås med hver deres problemer med de nye toptelefoner. Samsungs Galaxy Note 7 er i 35 tilfælde eksploderet eller brudt i brand, og alle telefoner er hjemkaldt til kontrol. Apples iPhone 7 har ridseproblemer i farven jetsort, som ellers skal få folk til at købe de dyrere modeller. Fotos: Gwangju Bukbu Police/AFP/Stephen Lam/Getty Images/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsung vil nu sørge for, at batterierne på den nye toptelefon, Galaxy Note 7, som har forårsaget flere eksplosioner, kun kan lades op til 60 procent. Det skal tvinge de sidste, der har telefonen, til at få den sendt til kontrol. Samtidig kan ærkerivalen Apple få problemer med ridser i den endnu ikke lancerede iPhone 7-telefon.

Samsung, der er verdens største producent af både mobiltelefoner og TV-apparater, vil fra 20. september gennem en softwareopdatering i hjemlandet Sydkorea sørge for, at alle Galaxy Note 7-telefoners batterier kun vil kunne lades op, indtil de når 60 procent af batteriets kapacitet. Skridtet tages, efter at der er mindst 35 rapporterede tilfælde af, at batteriet i toptelefonen er eksploderet eller brudt i brand. Om softwareopdateringen også gennemføres i andre lande, foreligger der ikke oplysninger om.

2,5 millioner telefoner tilbagekaldt

Galaxy Note 7 skulle have været lanceret i også Danmark nu, men Samsung tog det usædvanlige - og usædvanligt dyre - skridt at tilbagekalde samtlige 2,5 millioner telefoner, både dem, der nåede at blive solgt i nogle få lande, og alle dem, der lå klar til at komme på hylderne verden over. Det kommer angiveligt til at koste mobilgiganten flere milliarder kroner, men det er altafgørende for Samsung at forsøge at genskabe tilliden til firmaets telefoner, som netop - med lanceringen af Galaxy S7 og S7 Edge - i marts havde fået vendt mange kvartalers negative tendenser til et forrygende salg.

Batteribegrænsningen skal presse de Galaxy Note 7-ejere, som stadig ikke har sendt telefonen til kontrol, til at få det gjort. Myndigheder i adskillige lande har opfordret folk til at slukke for telefonen og få den repareret, og flere flyselskaber har forbudt folk at have den tændt om bord.

Samsung havde satset på at have fået Galaxy Note 7, som har en digital pen, ud på markedet i god tid, inden Apples nye iPhone 7-telefoner kan købes fra på fredag, den 16. september. Men også Apple har sine problemer at slås med.

Ridser i lakken på ny iPhone 7

Ud over den matte modtagelse af de to nye iPhone 7-telefoner, der ikke rummede afgørende nyskabelser, som konkurrenterne ikke allerede også kan levere, viser der sig nu at være problemer med det designfarven jetsort, som Apple selv bruger i sine annoncer, og som skal få folk til at vælge en dyrere iPhone 7 med større lagerplads. Den jetsorte farve fåes nemlig ikke til den billigste iPhone 7 og 7 Plus med 32 gigabyte hukommelse men først fra modellerne med 128 gigabyte og opefter - en prisforskel på 900 kroner i Danmark, hvor den billigste udgave koster 5.799 kroner.

»Højglanspoleringen på den jetsorte iPhone 7 er opnået gennem en nitrins præcisionsanodiserings- og poleringsproces. Dens overflade er lige så hård som andre anodiserede Apple-produkter. Dog vil højglansen kunne vise et let slid, når den bliver brugt,« skriver Apple selv.

Ridser og andre problemer kan altså opstå, erkender selskabet, der er verdens mest værdifulde med en kontant pengetank på størrelse med Joakim von Ands. Apple anbefaler derfor, at telefonen pakkes ind i et omslag, hvorved den designede telefon i sagens natur ser anderledes og mindre smart ud, fordi stort set alle omslag, som er klar til iPhone 7, ifølge det amerikanske magasin Forbes pakker telefonen helt ind.

»Hvis man er bekymret over dette, anbefaler vi, at man bruger en af de mange beskyttelsesomslag, der findes til at beskytte iPhonen,« foreslår Apple selv.