Private plejehjemsbyggerier på vej mod rekord

Antallet af tilsagn om, at private operatører med investorer i ryggen kan bygge friplejeboliger har været langt højere i 2017 end i de foregående ti år. Enhedslisten ønsker at bremse denne udvikling.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

I 2017 indtil nu er der givet tilsagn og godkendelser til, at private selskaber kan opføre 105 plejehjemsboliger – også kaldet friplejeboliger. Det er næsten lige så mange, som der er bygget i de foregående ti år tilsammen.

Omvendt er antallet af tilsagn til friplejeboliger i plejehjem i selvejende institutioner på et lavpunkt. Blot 24 tilsagn af den art er der givet i 2017, mod normalt mellem 100 og 300 på et år.

Tallene fremgår af et svar fra bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) til Enhedslistens Stine Brix, og de understøtter det, som Berlingske Business Ejendomme skrev onsdag: Private operatører og investorer har kastet sig over plejehjemsbyggeri i Danmark.

Folketinget har for to år siden lempet den såkaldte friplejelov, netop for at tiltrække privat kapital. Det er dog ikke en udvikling, der behager alle, så der kan blive lagt bremseklodser ind, hvis folketingets flertal skifter efter næste valg, og en ny regering bliver afhængig af Enhedslistens stemmer.

”Jeg stillede spørgsmålet, fordi jeg har en fornemmelse af, at det er et marked, hvor kommercielle aktører satser. Det gælder for eksempel de svenske velfærdskoncerner Aleris og Attendo. Det kan man også læse i de to virksomheders årsberetninger. Så jeg var nysgerrig på om man kunne se den udvikling, og det synes jeg, man kan,” skriver Stine Brix i en mail til Berlingske Business Ejendomme.

”Det er interessant, fordi det ellers traditionelt har været non profit-foretagender, som har præget området for friplejehjem. Baggrunden for spørgsmålet er endvidere, at jeg arbejder med forslag i forhold til at begrænse mulighederne for at trække profit ud af velfærdssektoren,” fortsætter hun.

Lasse Ernst, chef for forretningsudvikling i Attendo Danmark, mener ikke Enhedslistens bekymring er relevant. Han fremhæver, at huslejen efter loven skal være den samme som i offentligt støttede plejehjem, og selv pleje-delen afregnes også til de samme takster.

”Derudover har operatøren den fulde belægningsrisiko, hvorfor der som minimum skal laveres en pleje, som er bedre end den kommunale. Ellers kan vi ikke tiltrække borgere. At vi derfra kan levere et overskud giver jo faktisk både kommunen og borgerne en tryghed for, at vi kan pleje og omsorg på den lange bane,” siger Lasse Ernst.