»Prisstigningen var dråben«

Det kirkelige ugemagasin »Udfordringen« har måttet afskedige en redaktionel medarbejder på grund af portostigningerne på magasinpost.

Henri Nissen har som redaktør af det lille, kirkelige ugemagasin Udfordringen været nødt til at fyre en medarbejder og hæve abonnementsprisen efter prisændringerne på porto hos Post Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Udfordringen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Redaktør Henri Nissen har i løbet af sommerferien taget en svær beslutning. Han har været nødt til at afskedige én af sine tre journalister, som hidtil har skrevet artikler om kirkelige forhold til det ugentlige magasin »Udfordringen«, der har et oplag på godt 6.200. Bladets distributionsomkostninger er steget med 170.000 kr. om året som følge af den ny prismodel hos Post Danmark.


»I forvejen var vi pressede økonomisk. Prisstigningerne betød ganske enkelt, at vi ikke længere kunne få det til at hænge sammen uden at afskedige en medarbejder, selv om vi har sat prisen op med 50 kr.,« siger Henri Nissen.


Han forklarer, at bladet tilbage i 2004 skulle betale ca. en million kroner mere om året i porto, da den regeringen fjernede portostøtten. Bladet fik ligesom andre fagblade mulighed for at søge 400.000 ekstra i en særlig avis-pulje og derudover blev abonnementsprisen sat op, ligesom redaktøren fandt en billigere måde at trykke bladet på.

»Men de muligheder er ved at være udtømte nu,« siger han.

Redaktøren mener, at den nuværende situation på distributionsmarkedet kalder på politisk handling for at sikre, at de små blade fortsat kan udkomme i blandt andet udkantsområderne. Socialdemokraterne og De Radikale vil tage sagen op i forligskredsen, mens DF og Venstre vil overlade det til Post Danmark og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at fastsætte priserne.

»Men de glemmer, at postvæsenet skal tjene samfundet,« siger Henri Nissen og mener situationen kalder på en principel diskussion.»Hvis politikerne mener, at postomdeling er en samfundsopgave, så må de også sørge for, at det fungerer. Sidste gang man fjernede
portostøtten betød det jo, at 500 små blade måtte lukke, og havde man gjort det samme med dagbladene ville de også have vankeligt ved at overleve,« siger han.


Alternativ løsning

Redaktøren har dog et alternativt løsningsforslag, hvis ikke der er politisk flertal for at ændre på Post Danmarks priser.  I så fald kan man omfordele støtten i den særlige avispulje, så den i højere grad bliver øremærket til de helt små fagblade, der har sværest ved at klare sig i konkurrencen efter den nye prismodel.