Politisk flertal til Nykredit: Fremlæg al dokumentation for prisforhøjelser

Nykredit skal bevise, at det er nødvendigt at hæve bidragssatserne for at polstre sig til kommende kapitalkrav, mener et flertal i Folketinget.

Søren Lyster købte ny lejlighed i september 2015. Han optog – på opfordring fra sin bank – et afdragsfrit F5-lån hos Totalkredit. Nu skal han betale 7.400 kroner mere om året, end hvad han var stillet i udsigt. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal på Christiansborg lægger nu pres på Nykredit, efter at realkreditkæmpen har varslet store prisstigninger på boliglån for knap en halv million danskere.

Dermed intensiveres krisen i Nykredit, som i de seneste uger har oplevet et massivt pres fra vrede kunder, hvoraf flere har forladt selskabet i protest.

Utilfredsheden er nået langt ind bag Christiansborgs mure, hvor et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti på det kraftigste opfordrer Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, til at fremlægge al dokumentation for den seneste beslutning om at hæve bidragssatserne for kunderne.

Fremlægger Nykredit og den øvrige realkreditsektor ikke tallene for deres kunder frivilligt, vil partierne på et møde fredag med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) stille krav om, at ministeren sørger for, at det alligevel kommer til at ske.

»Vi vil kræve, at der bliver fremlagt dokumentation for, hvad det øgede bidrag går til. Jeg bryder mig ikke om, at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger, altså at der er et 1:1 forhold mellem ny lovgivning og ny polstring. Det er det, vi vil kræve af Nykredit og hele sektoren nu. Og hvis de ikke selv vil gøre det, må vi bede ministeren om at sætte sig i spidsen for, at vi får den proces sat i gang nu,« siger Morten Bødskov, erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

Efter at Nykredit for godt to uger siden i et brev til kunderne varslede en forhøjelse af bidragssatserne, er realkreditselskabet havnet i et sandt stormvejr.

Prisstigningerne indføres ifølge Nykredit, fordi Nykredit skal skaffe mindst ti mia. kroner i ekstra kapital inden 2019. Men den forklaring køber alle kunder tilsyneladende ikke.

Hvor er regnestykket?

I de seneste uger har flere, heriblandt Berlingske, forsøgt at få Nykredits ledelse til at fremlægge et detaljeret regnestykke bag det udmeldte kapitalbehov, som angives som årsag til både højere bidragssatser og en kommende børsnotering. Men Nykredit har indtil videre afvist at fremlægge regnestykket. Det sker på trods af, at Økonomisk Ugebrev med hjælp fra eksperter har opstillet et regnestykke, som viser, at Nykredit mere end rigeligt opfylder fremtidige kapitalkrav. Dertil kommer, at Troels Lund Poulsen allerede sidste år fastslog, at Nykredit ved udgangen af 2014 var i hus med de kapitalkrav, der gælder fra 2019.

På den baggrund undrer det DFs erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, at Nykredit holder kortene tæt til kroppen.

»Man skal lægge regnskab frem, når man går ud til sine kunder og siger, at regningen stiger på et lån, som man måske har haft i mange år. De skal dokumentere fuldt ud det, der skal være begrundelsen for den stigning. Deri indgår også en vurdering af, hvor mange penge de forventer at trække ud af selskabet og give aktionærerne bagved,« siger Hans Kristian Skibby.

Han foreslår, at Finanstilsynet fremover skal blåstemple forhøjelser af bidragssatsen.

Professor ved CBS Jesper Rangvid, der er ekspert i økonomi og den finansielle sektor, vurderer, at det vil være »absolut fornuftigt« med en klarere belysning af forholdet mellem øgede kapitalkrav og bidragsstigninger.

»Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man får belyst realkreditsektorens indspil og dokumentation. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at enten myndighederne eller nogle uafhængige kigger på de tal, der kommer fra sektoren. Men det er overraskende og tankevækkende, at man fra politisk hold beder en privat virksomhed om at fremlægge alle dokumenter i kølvandet på en prisstigning,« siger Jesper Rangvid.

Forbrugerrådet Tænk er svært tilfreds med politikernes krav om dokumentation.

»Vi har netop efterlyst, at man skærper kravene til de begrundelser, der kommer fra realkreditinstitutterne, når de hæver bidragssatserne, så det faktisk bliver prøvet, om der er noget reelt indhold i det,« siger Forbrugerrådets vicedirektør, Vagn Jelsøe.

Ingen dokumentation til kunderne

Nykredits koncernchef Michael Rasmussen oplyser i en mail til Berlingske, at »enhver offentlig myndighed, der ønsker at gennemgå vores tal og begrundelse, skal være velkomne«. Men han ønsker ikke at lægge dokumentationen frem for kunderne.

»Vi har allerede haft besøg i foråret sidste år af Finanstilsynet, der i den forbindelse konkluderede, at vi har brug for ekstra kapital. Tilsynets eksperter konkluderede også, at det i den forbindelse var et problem, at vi ikke er børsnoteret.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

LÆS MERE